woensdag 14 november 2012

Gaat Hamas raketten op Tel Aviv afschieten na executie Ahmed Jabari?

De Israëlische luchtmacht heeft met een aanval het einde gemaakt aan het leven van Hamas-commandant Ahmed Jabari. Jabari was het hoofd van de militaire tak van Hamas en wordt verantwoordelijk geacht voor het afvuren van duizenden raketten op Israël sinds 2005.


Hamas heeft gereageerd door twee raketten af te vuren op het zuiden van Israël. Meer zullen ongetwijfeld volgen. De vraag is, of Hamas raketten zal gaan afvuren op Tel Aviv.  In Palestijnse media circuleert het gerucht dat Hamas Tel Aviv als doel heeft aangemerkt.

De Israëlische regering had eerder deze week aangegeven dat het zelf de plaats en tijd zal uitkiezen de vele raketten van afgelopen week te vergelden. Met de executie van Jabari lijkt daar een aanvang mee te zijn gemaakt. 

Juist vandaag heeft Hamas meerdere Palestijnse groeperingen gefeliciteerd met de afgevuurde raketten op Israël en werden vanuit de Sinaï vier raketten op het zuiden van Israël.

De vicieuze cirkel van aanval en vergelding wordt niet doorbroken. Zowel Hamas als de Israëlische regering wil niet als zwak worden gezien door niet te reageren. Zwakte in het Midden-Oosten wordt niet, als in Europa ontmoet met begrip, maar met geweld. 

Israël is begonnen met operatie Pillare of Defence , een operatie die 48 uur geleden is goedgekeurd. Met deze operatie worden kopstukken binnen Palestijnse militante groeperingen doelwit van gerichte aanslagen door de Israëlische luchtmacht.

De timing van Israël is een ietwat ongelukkig, juist nu er na drie dagen van geweld het wat rustiger was in het zuiden van Israël. Aan de andere kant was de laatste geweldsescalatie de derde binnen luttele maanden.  Israël heeft volgens het internationaal recht het gelijk aan zijn zijde om de burgers binnen eigen grenzen te beschermen.

Het zal de komende dagen en weken nog onrustig blijven dat is een verlies voor de Israëlische en Palestijnse burgers.