maandag 5 november 2012

Eensgezinde oppositie schiet raak op Rutte II

De oppositie is reeds opgewarmd om het Rutte II zo moeilijk mogelijk te maken. CDA, D66, PVV en SP hebben bij monde van Geert Wilders aangekondigd het debat aanstaande donderdag te boycotten wanneer niet alle cijfers vooraf bekend worden gemaakt.


Dinsdag zal Emile Roemer namens de eensgezinde oppositie aan het kabinet vragen om de koopkrachtcijfers en onderliggende cijfers voor donderdag aan de oppositie ter beschikking te stellen.
Terecht dat de oppositie eensgezind is in hun verzet tegen Rutte II. De maatschappelijke onrust is groot, er is veel onbekend en de voortvarende nivellering van Rutte II kan een stille dood sterven in de Eerste Kamer waar de PvdA en de VVD geen meerderheid kennen.
De krant die het verzet tegen Rutte II leidt heet de Telegraaf, deze krant bericht het volgende:
„We willen alle koopkrachtplaatjes. Als ze er woensdag niet zijn, dan kan het debat wat ons betreft niet plaatsvinden. Nederland heeft recht te weten wat de gevolgen zijn van de maatregelen en het heeft geen zin een debat te voeren als we de feiten niet kennen”, aldus Wilders tegenover het ANP.
Emile Roemer heeft hetzelfde gevoel als Geert Wilders in deze:
„De verwarring over de gevolgen van het regeerakkoord is groot”, aldus Roemer. „Het heeft weinig zin om een debat te voeren over maatregelen waarvan de uitwerking volstrekt onduidelijk is. Mij lijkt dat het ook in het belang van het kabinet is om een einde aan de onduidelijkheid te maken en de stukken openbaar te maken.”
Handige zet van Emile Roemer door met die laatste zin de druk bij het kabinet te leggen. Rutte II weigerde de koopkrachtcijfers door te laten rekenen door het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Rutte kan het zich niet veroorloven om weer te weigeren met cijfers te komen die daadwerkelijk door te berekenen zijn. Zijn kabinet staat in de peilingen op dit moment op 57 zetels. Een significante minderheid in de Tweede Kamer. Wanneer Rutte niet over de brug komt dan zal het verdere desastreuze gevolgen hebben voor de VVD. Het zal overkomen als pedant gedrag en onvervalste arrogantie. Twee zaken waar de hardwerkende Nederlander een broertje dood aan heeft.