maandag 5 november 2012

De Stemming bevestigt peiling de Hond: Rutte II dramatisch impopulair

Een prettige bijkomstigheid van de impopulariteit van Rutte II is dat de peilingen eensgezind zijn over de ineenstorting van Rutte II voordat deze ploeg begonnen is. Een ongekende historische "prestatie" in de Vaderlandse parlementaire geschiedenis.


Donderdag wordt het maken of kraken voor Rutte II met het debat over de regeringsverklaring. Zoals u reeds gelezenhebt, is de oppositie er helemaal klaar voor en tevens helemaal klaar mee, dat belooft vuurwerk. Dat de vier grotere oppositiepartijen goede sier gaan maken mag bekend zijn. Wat echter interessant is, hoe de kleinere oppositiepartijen invulling gaan geven aan hun taak.

De SGP is over het algemeen wat behoudend in hun oppositievoeren, net als de ChristenUnie. Ik verwacht van beide partijen een actievere rol in het debat. Gerichte vragen die de bewindslieden het vuur aan de schenen leggen. Laat vak K maar zweten en weten dat Nederland nu al klaar is met Rutte II.  

De grotere activiteit verwacht ik ook van 50plus. Meer interrupties met directe vraagstelling. De groei laat de onrust zien onder de mensen die echt keihard gewerkt hebben en die nu lijdzaam moeten toezien hoe de kille rekenmeesters van CDA en PvdA het pensioen leegroven voor eigen gebruik.

Van GroenLinks verwacht ik een fractievoorzitter die duidelijker is, dan dat hij voorheen was. De technocratische praat wordt begrepen in Den Haag, maar niet in den lande.

De oppositie kan zich in ieder geval sterken in peilingen die een verwoestende uitwerking hebben voor de komende coalitie. 57 zetels bij de Hond en 56 zetels bij de Barometer, dat is munitie waar iedere oppositiepartij gehakt van kan maken.

De cijfers: