zaterdag 13 oktober 2012

Tweestatenoplossing? Driestatenoplossing!

De hele wereld wil vrede in het Midden-Oosten, daarbij is dan voornamelijk sprake van twee staten. De Palestijnse staat en Israël. In dit artikel wil ik het voor de verandering niet hebben over en wijzen naar Israël, maar focussen op de onmogelijkheid van de Palestijnen een eigen staat te creëren met een regering en een hoofdstad. Gaat vooralsnog niet gebeuren en dat hebben de Palestijnen aan zichzelf te danken.

De machtstrijd tussen Hamas en Fatah is er een op leven en dood, letterlijk. Toen Hamas het stokje van Fatah in Gaza overnam werd er een oude rekening vereffend. Honderden doden waren het gevolg van de Palestijnse burgeroorlog.

Het gaat om macht, religie en een cultuurverschil binnen de Palestijnse samenleving zelf. Gaza-Palestijnen hebben zich anders ontwikkelt dan Palestijnen op de WJO (Westelijke Jordaanoever). Gaza-Palestijnen zijn voornamelijk vluchtelingen, daar waar Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever al honderden jaren in dat gebied wonen.
Palestijnen op de WJO zijn over het algemeen beter opgeleid en gecultiveerder dan hun Gazaanse broeders en zusters.
Toen Arafat vanuit Tunsië Gaza binnentrok, met zijn hofhouding in kielzog werd deze hofhouding in Gaza met het nodige wantrouwen bekeken. Gazanen kregen zelf weinig te zeggen over zaken die Palestijnen aangingen, alles werd bepaald vanuit de WJO door Arafat en zijn hofhouding. Deze kliek was zo rot als een mispel. Corruptie was de norm met Arafat en zijn vrouw als voorbeeldfunctie voor de rest van de hofhouding.

Veel verschillen dus tussen de Gazastijnen en de Westbankstijnen.  Religie speelt daar ook een belangrijke rol in. Gaza is verworden tot een shariastaat, daar waar de WJO-palestijnen een broertje dood hebben aan het fundamentalisme en salfisme van de Gazastijnen.  Hamas heeft deze week aangegeven geen problemen te hebben met een nieuwe salafistische partij op haar grondgebied, dat somt ongeveer op hoe verschillend er wordt gedacht in Gaza en op de WJO.
Er zijn de facto twee regeringen. Een in Gaza-stad en een in Ramallah. Twee staten zeg maar, wat dat betreft is de tweestatenoplossing al een gegeven, alleen niet zoals de wereld voor ogen heeft.
Een driestatenoplossing ligt dan ook eerder voor de hand dan een tweestatenoplossing. Ondanks een doorlopende verzoeningspoging is er sprake van een grotere scheiding tussen Fatah enerzijds en Hamas anderzijds. Een gegeven dat vrede niet dichterbij zal brengen.