donderdag 25 oktober 2012

SP en SGP duidelijk over Griekenland. Rutte wikt en weegt

De samenwerking tussen de SP en de SGP gaat lekker op meerdere vlakken. Vonden de conservatieve socialisten en conservatieve christenen elkaar eerst in hun tegenstand aangaande de verruiming van de vervuilende en asociale koopzondag, op het gebied van Griekenland kunnen beide partijen elkaar ook uitstekend vinden. 

Onder aan de streep is het "genoeg"voor beide partijen. Dit in tegenstelling tot de leider van de VVD, die voor de verkiezingen plechtig beloofde dat er geen Euro extra voor de Grieken beschikbaar zou zijn.  
Europa Nu schrijft daar onder andere het volgende over:

Rutte toen:
Rutte zei kort voor de verkiezingen van 12 september dat Griekenland niet nog eens met miljarden euro's moet worden gesteund. Genoeg is genoeg, stelde hij toen. Rutte wilde de Grieken wel uitstel geven, maar alleen als dat geen geld kost. De premier vreest dat Griekenland achterover gaat leunen als er weer een noodpakket komt.

Rutte nu:
Premier Mark Rutte i wilde donderdag bij aankomst op het Binnenhof niet ingaan op de berichten dat Griekenland miljarden euro's extra nodig zou hebben om uit de financiële problemen te komen. ,,We wachten het rapport van de trojka af'', reageerde Rutte.

Tweede Kamerlid voor de SGP Elbert Dijkgraaf is, in tegenstelling tot twijfel-VVD'er Rutte al bezig met een oplossing. Dijkgraaf vertrouwt het RefDag het volgende toe:

Dijkgraaf kant zich tegen een nieuwe lening en soepeler voorwaarden. „De SGP voelt meer voor het alternatief, Griekenland uit de euro. We willen dat goed uitgezocht wordt wat dat kost. Ook dat zal niet goedkoop zijn. Maar het biedt wel een definitieve oplossing. Anders lopen we het risico dat wij en de Grieken over een of twee jaar nog dieper in de problemen zitten”, aldus Dijkgraaf

Ook de SP komt met boute uitspraken:
Merkies: „Voor de verkiezingen zei premier Rutte dat Griekenland niet voor een derde keer op miljardenleningen hoeft te rekenen. Ik wil van de premier weten of hij zijn woord houdt.”
Nóg meer leningen zijn geen oplossing, meent Merkies. „Griekenland heeft al een staatsschuld van meer dan 300 miljard euro. Het telkens weer verhogen van die schuld is niet de oplossing. De enige partijen die de afgelopen jaren geholpen zijn, zijn de geldschieters die zich massaal hebben kunnen terugtrekken uit Griekenland, met dank aan de Europese belastingbetalers.

De SGP was een van de weinige partijen die toentertijd tegen de toetreding van Griekenland was. De SGP zet de Griekse lijn dan ook consequent door.

De SP heeft ook een punt met de ongrijpbare financiële markt die landen kan maken of breken.
De premier ondertussen, twijfelt, treuzelt, wikt en weegt. Tik tak tik tak tik tak........