maandag 29 oktober 2012

Rutte en Samsom snappen het belang van snelheid

Een bijna onnederlandse formatie. Geen majesteit -en dat is dus goed gegaan, mag en moet gezegd - en geen CDA of andere derde partijen die het proces waarschijnlijk nodeloos hadden vertraagd. 


Oké, de VVD heeft een steek laten vallen, maar er is meer dan buitenlands beleid en dat is Nederland uit de crisis helpen. Die opdracht hebben Rutte, Samsom, Dijsselbloem en Blok goed verstaan. 


Met buitengewone snelheid hebben de heren een regeerakkoord in elkaar gedraaid, dat is goedgekeurd door de fracties van de VVD en van de PvdA. "Bruggen slaan" is de naam van het regeerakkoord. 

Iedereen zal pijn moeten lijden, maar de pijn wordt wel weer verzacht door belastingverlagende maatregelen. De details moeten nog bekend worden,  maar in grote lijnen is het akkoord en sociaal en vooruitstrevend.  De 12 provinciën worden verkleind naar vijf landsdelen en er worden gemeenten gevormd van meer dan 100.000 inwoners. Minder bureaucratie en meer slagkracht. Vraag rest wel hoe de Eerste Kamer gekozen gaat worden. Via de supergemeentes, of direct? 

Het kan ook zo zijn dat onder minister Blok de onzalige plannen worden doorgezet de Eerste Kamer af te schaffen en de Tweede Kamer te verkleinen, dat is minder maar dat is een grondwetswijziging en hopelijk nog verre weg.

De economische maatregelen zien er in ieder geval veelbelovend uit, maar het blijft nog wachten op de details die na 16:00 na te lezen zijn op http://www.kabinetsformatie2012.nl/ en de doorrekening van de CPB.
Er kan geregeerd worden en dat is een goede zaak voor Nederland in het algeheel.