woensdag 3 oktober 2012

Oppositie voeren wordt geen pretje

Mochten de VVD en PvdA een kabinet vormen,dan heeft dat kabinet een comfortabele meerderheid van 79 zetels. Van de 9.424.235 geldige stemmen die zijn uitgebracht afgelopen verkiezingen zijn er  62.829 (kiesdeler) maal 79 is 4.963.491 mensen die voor het huidige kabinet stemmen verdeeld over twee partijen. De overige stemmen, hoe vervelend ook voor iedereen die op andere partijen hebben gestemd, zijn stemmen op margepartijen geworden.  Deze nieuwe verhouding zorgt voor de nodige frustratie van door een impotente oppositie, dat aan mag schuiven als het de VVD en PvdA uitkomt.
Om de nieuwe verhoudingen in het parlement te duiden is de houding van VVD'er Mark Harbers tekenend. De Volkskrant schrijft:

Verschillende oppositiepartijen willen het akkoord tussen VVD en PvdA nog aanpassen, bijvoorbeeld door bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien. Maar veel illusies hoeven ze zich daarover niet te maken, bleek uit de antwoorden van Harbers. Hij zal bij elk voorstel kijken of de financiële dekking 'deugdelijk en briljant' is. Bovendien mag het de gesprekken tussen VVD en PvdA niet doorkruisen.

De verdeelde oppositie zal dus geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Het wordt kruimels rapen voor de overige partijen. De frustratie bij de oppositiepartijen was al zichtbaar bij het debat met de informateurs, met de vorming van een VVD-PvdA kabinet zal het groeien en groeien.