dinsdag 16 oktober 2012

Neelie Kroes: "Rutte moet natuurlijk wel voor de helft vrouwen opnemen in het kabinet"

Geluk bij een ongeluk voor Nederland is dat Neelie Kroes het uitsluit dat ze een ministerspost in het komende kabinet zal aannemen. Niet dat iemand Kroes dat gevraagdheeft, nee dat spreekt zij zelf maar even uit. Bij het vorige kabinet kan ik mij nog herinneren dat Kroes zichzelf, ongevraagd, niet uitsloot als premier. Zelfverzekerd of arrogant? Ik vermoed het laatste. Kroes is een van die mensen die al jaren niet meer buiten is geweest en teert op vergane glorie.


De arrogantie van Kroes uit zich in haar uitspraak dat Rutten voor de helft van zijn kabinet vrouwen op moet nemen. Moet? Waarom eigenlijk. De juiste mens op de juiste plaats is wat mij betreft belangrijker dan de juiste vrouw op een plaats waar een man meer gekwalificeerd is, maar we toch maar een vrouw nemen uit politiek correcte overwegingen en iets over een achterhaalde feministische golf nummer zoveel. 

Wanneer vrouwen gekwalificeerd zijn komen ze vanzelf op de juiste plek terecht, denk aan Golda Meir, Margaret Thatcher en Ien Dales, maar denk in Godsnaam niet aan: Jorritsma, Netelenbos, Maij Wegge, Sorgdrager en Vogelaar (h/t Bozoc) producten van politiek correct denken met alle rampzalige gevolgen van dien.

Wat mij betreft mag het hele kabinet uit vrouwen bestaan wanneer zij beter gekwalificeerd zijn dan hun mannelijke evenknieën, boeit mij nul. Maar om vrouwen op posten door te drukken omdat het vrouwen zijn en omdat het de maatschappelijke verhoudingen zo leuk weergeeft, dat gaat echt helemaal nergens over.

De juiste mens op de juiste plaats, geen betutteldiscriminatie, maar mensen die met hun poten in de modder staan en besluiten durven nemen die mannen/vrouwen zijn hard nodig op dit moment.