woensdag 10 oktober 2012

Lekkende formatie over zorg, koopzondagen, stufi en weigerambtenaren

Officieel houdt iedereen zijn mond binnen de VVD en de PvdA. Officieus is het echter een ander verhaal.

Het Nederlandse volk wordt langzamerhand klaargestoomd voor een coalitie van VVD en PvdA. Het ideale middel in tijden van radiostilte is het zorgvuldig lekken van informatie om vervolgens als potentieel bruidspaar van verstandshuwelijk te kijken hoe de reactie in den lande is.

 De koopzondag en de weigerambtenaar zijn sigaren uit eigen doos, daar VVD en PvdA daar hetzelfde over denken. Dat deze standpunten als overwinning in den lande wordt gezien zegt veel over de staat van Nederland. waar de economische crisis wordt verzwegen ten faveure van de verwende consument die zo nodig naar een winkel op zondag moet, daar waar internet winkelen al 24/7 mogelijk is, maar dat is te nieuwerwets voor de behoudende Nederlander die liever ziet dat kleine ondernemers naar de knoppen gaan. Weg met de gespecialiseerde ondernemer en lang leve de eenheidsworst van de 7 daagse opening van winkels.

De minderheid die weigerambtenaar heet blijft vooralsnog bestaan, maar er komen geen nieuwe weigerambtenaren bij. Een sjieke oplossing voor een lastig probleem binnen een sterk geseculariseerde maatschappij wat mij betreft.

De studiefinanciering was misschien wat lastiger voor beide partijen, maar met een sociaal leenstelsel heb je toch een soort langstudeerboete voor iedereen zeg maar tegen een lage rente.  Wat niet wordt meegenomen is dat iedere afgestudeerde student met een sociale schuld waarschijnlijk nooit en te nimmer een hypotheek zal krijgen aangezien de banken de schuld als schuld zullen aanschouwen. 

Woensdag was het eerste lek over een probleemgebied tussen VVD en PvdA: de zorg. Een financieel monster dat beteugeld moet worden, maar de vraag is hoe. De informateurs worstelen klaarblijkelijk ook met die vraag en hebben ambtenaren op Financiën vragen gesteld en gevraagd om een oordeel en een doorrekening. De vragen en de antwoorden leest u op de site van RTL.

Aan de vragen door de informateurs is af te leiden dat beide partijen bereid zijn water bij de wijn te doen.  Als beide partijen uit het vraagstuk "zorg" kunnen komen, dan zullen de andere pijnpunten minder problematisch zijn dan het nu lijkt. Flexibel denken is de sleutel tot een stabiel VVD-PvdA kabinet.