vrijdag 5 oktober 2012

Jolande Sap moet voor zichzelf beginnen

GroenLinks is een partij van onderkruipers - en nee dan heb ik het niet over het handjevol mensen dat op die partij hebben gestemd de afgelopen verkiezingen, maar over het partijapparaat en alles wat er mee samenhangt.


Jolande Sap voerde uit wat Femke Halsema had ingezet. Een poging om GroenLinks  van een activistische partij in een  links-liberale partij te transformeren.  Missie mislukt. De vier huidige zetels geven de tweedeling binnen de partij haarscherp weer.
Iedere partij in een identiteitscrisis verliest het vertrouwen van de kiezer. Dat overkomt het CDA, dat overkomt GroenLinks.

De oproep van Ineke van Gent om op te gaan in de PvdA is een typische GroenLinks-actie, hetzelfde gold voor de voormalige parlementariër Tofik Dibi die trachtte de positie van Jolande Sap uit te hollen.
Jolande Sap is en blijft een politiek talent, oké de stekkerdoos was een mindere actie en een die haar blijft achtervolgen,  met een eventueel verdwijnen van Sap is dat een verlies voor de Kamer. De partijtop van GroenLinks denkt daar echter anders over, de maat is vol en  de schuld van het zetelverlies wordt op het conto van Sap toegeschreven .Het feit dat het intern een puinhoop is, daar wordt binnen de partij aan voorbijgegaan. De partijtop heeft geen vertrouwen meer in Jolande Sap en volgens de partijtop is haar positie onhoudbaar geworden volgens bronnen binnen GroenLinks die dat melden aan de NRC. De verhoudingen zijn teveel verstoord. 

Jolande Sap heeft als leider van GroenLinks meerdere keren moeten dreigen met opstappen om haar links-liberale politieke lijn door te zetten. Het probleem van dreigen is echter, dat je het op een gegeven moment moet omzetten in daden.  Het moment is daar voor Sap om nu doortastend op te treden, uit de partij te stappen en voor zichzelf te beginnen als eenmansfractie voor de links-liberale koers die zij zo graag voorstaat, dan kan de rest van de partij verdergaan in de utopie van actiepartij uit de jaren '70 van de vorige eeuw om zichzelf bij de volgende verkiezingen volledig op te blazen.
Het eventuele vertrek van Jolande Sap is het einde van GroenLinks.