maandag 22 oktober 2012

Het beste wat Hezollah kan overkomen is een conflict met Israël

De titel lijkt een contradictio in terminus, maar er zit een zekere waarheid in opgesloten.


Laat het me uitleggen. De moord op het Libanese hoofd van de inlichtingendienst Wissam al-Hassan heeft zekere gevolgen voor Libanon en voor de regio als geheel.

De hand van Syrië en Hezbollah  zijn onmiskenbaar. Syrië heeft het motief en Hezbollah de middelen om een operatie tegen Wissam al-Hassan op te zetten en uit te voeren om hem het zwijgen op te leggen. Wissam al-Hassan was een uitgesproken tegenstander van het regime in Syrië

 Door al-Hassan werd de voormalige pro-Syrische Michel Samaha in augustus 2012 gearresteerd. Hassan beschuldigde Samaha van het smokkelen van explosieven van Syrië naar Libanon om aanslagen uit te voeren en op die manier Libanon in een sektarische strijd te slepen.

Het is duidelijk dat al-Hassan pro-Syrische krachten in zijn vizier had, dan kan men doen, maar dan maak je vijanden. Wanneer Syrië wordt genoemd Iran ligt op de loer. De reactie van Teheran over de moord op al-Hassan was voorspelbaar, maar duidelijk. Teheran beschuldigde Israël van de moord met als reden dat al-Hassan een paar Israëlische spionageringen in Libanon had blootgelegd. De fout die Teheran maakt is dat Israël geen autobommen gebruikt als modus operandi, terwijl Hezbollah en andere extremistische groepen dat wel doen.

Waarom het Libanese hoofd van de inlichtingendienst werd gedood is glashelder. al-Hassan op te blazen is een win/win situatie voor Hezbollah. Het verwijdert een grote speler van het Libanese schaakbord van de macht, het maakt de weg vrij voor Hezbollah om de inlichtingenkloof te dichten en het versterkt daarmee  hun positie binnen Libanon, waardoor het kan claimen de enige macht in Libanon te zijn die kan strijden tegen de Israëlische "agressie".

Om bovengenoemd punt te bewijzen en om de claim van Teheran te staven, zou het Hezbollah uitstekend uitkomen wanneer zich een strijd met Israël ontwikkelt. Raketten op Israël, afgevuurd door een "onbekende organisatie" en Hezbollah kan rekenen op een Israëlische reactie.  Hezbollah zal terugslaan om hun positie als beschermer van Libanon te accentueren dat zij en alleen zij de Israëlische "agressie" kunnen weerstaan. 

Hezbollah weet dat Israëlische vergeldingsmaatregelen de Libanezen zal verenigen, daar het met zekerheid gokt op de Arabische anti-Israëlische Pavlovreactie.

Israël doet er goed aan zijn noordgrens en het zuiden van Libanon de komende weken scherp in de gaten te houden. Het is een onmiddellijke dreiging.