zondag 14 oktober 2012

GroenLinks op twee zetels. Nou en?

De onvermoeibare peiler Maurice de Hond heeft zijn werk weer gedaan. Een peiling waaruit blijkt dat er weinig verschuivingen zijn, behalve percentueel voor GroenLinks. Drama derhalve voor iedereen - en dat zijn er niet zoveel meer - dat GroenLinks lief heeft.


Van 4 - eigenlijk 3 - naar twee zetel. De vierde zetel was een bonuszetel naar aanleiding van de lijstverbinding die GroenLinks aanging, een soort fopzetel wanneer je erover nadenkt.

 Is het verlies verbazingwekkend? Nee, natuurlijk niet.  Het wetenschappelijk bureau van GroenLinks kwam onlangs met een uitstekende analyse waarom het mis ging bij hun club.
Meindert Fennema kwam tot de terechteconclusie dat Femke Halsema aan de basis van de teloorgang van GroenLinks ligt:
De erfenis van Femke Halsema ligt ten grondslag aan de dramatische verkiezingsnederlaag. De liberale koers heeft de partij weinig succes gebracht. Tijd voor een nieuwe koers met een nieuwe leider!

Femke Halsema aanpakken is in Nederland als vloeken in de kerk. Een onmogelijkheid in vele kringen.
Femke Halsema trachtte een actiepartij bestaande uit communisten, radicalen en pacifisten om te vormen tot een soort linkere vleugel van D66. Missie mislukt, visie gefaald. Tot die conclusie kan en mag iedereen echt komen. Onder Jolande Sap pruttelde de door Halsema ingezette liberale koers nog even voort, maar voormalige communistische en radicale vossen verliezen wel hun haren, maar niet hun streken. Niets geen voortschrijdend vermogen. Dat GroenLinks een actiepartij is en blijft blijkt wel uit de diplomatieke rel die Liesbeth van Tongeren probeerde te forceren met de abortusboot.

Het zetelverlies is dan ook een logisch gevolg van liberalen die zich aangetrokken voelde tot het radicalere liberalisme van GroenLinks om uiteindelijk bedrogen uit te komen.
Wat overblijft aan GroenLinks is een babyboom partij va mannen met baarden en vrouwen met ongeschoren oksels. Twee zetels is het logische gevolg.