dinsdag 30 oktober 2012

Griekenland. Boeit het iemand nog wat?

Een tijdje geleden toen het bekend werd dat Griekenland diep in de feces zat was dat 24/7 nieuws, ieder detail werd uit den treure uitgelegd en er was een duidelijke scheiding tussen de wegkijkers en de doemdenkers. De grappen over acceptgyros waren even leuk en vervolgens vervelend.

Griekenland is nu weer in het nieuws. De Troika is op bezoek bij de Grieken om een bezuinigingspakket door te drammen waarmee, hopelijk, de Grieken uit het dal kunnen kruipen. 


Volgens de Griekse premier Samaras:  Vandaag hebben wij de onderhandelingen over de maatregelen en de begroting afgerond' Hij stelde dat goedkeuring van het Griekse parlement 'Griekenland in de euro zal houden'. Keurt de volksvertegenwoordiging de plannen af, dan ontstaat een chaos, waarschuwde de premier.
Als de trojka (EU, ECB en IMF) inderdaad akkoord is, kan Griekenland de volgende noodlening van ruim 30 miljard euro krijgen. Die heeft het land uiterlijk volgende maand nodig om zijn rekeningen te kunnen blijven betalen.

Griekenland is er nog lang niet valt uit de verklaring op te maken. Nu vraag ik mij serieus af, of het iemand nog wat interesseert.  De opkomst van de Gouden Dageraad daar wordt wat aandacht aan besteed, maar niet veel, vreemd wanneer men zich bedenkt dat deze club nazi's met de dag aan aanhang wint.

Er zijn mensen binnen Europa die de Gouden Dageraad als "verzetsgroep" zien, vanwege hun anti-Europese karakter. Het boeit niet, het boeit niet hoe groot de Griekse schuld is, het boeit niet dat een stelletje Griekse nazi's buitenlanders in elkaar meppen, het boeit niet dat een Griekse journalist gearresteerd wordt omdat hij een lijst met belastingontduikers openbaar maakte, het boeit niet meer. Griekenland heeft zijn hoogtepunt als nieuwsitem gehad lijkt het. Er woedt tenslotte een storm in de USA, dat is pas nieuws. Die in elkaar gemepte buitenlandse winkelier in Athene boeit niet meer. 

Het boeit pas weer wanneer de Nederlander het daadwerkelijk in zijn portemonnee voelt, dan kan de onderbuik weer los. Tot die tijd? Boeiuh.