maandag 29 oktober 2012

De strategische blunder van de VVD inzake Buitenlandse Zaken

Frans Timmermans en Lilanne Ploumen, beide van PvdA huize, bepalen de komende kabinetsperiode het gezicht van het buitenlandbeleid van Nederland.


Timmermans als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, en Ploumen als nieuwe minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De buitenlandlijn van het vorige kabinet VVD-CDA is door de VVD definitief losgelaten.
De VVD stond vierkant achter Israël, maar gooit met het vertrek van VVD-er Uri Rosenthal datzelfde Israël onder de bus door Buitenlandse Zaken aan de PvdA te geven, aan Frans Timmermans, de man die Nederland via zijn facebookpagina vertelde dat het Midden-Oostenbeleid door Netanyahu werd bepaald. Onzin natuurlijk. Onder Maxime Verhagen en Uri Rosenthal was er voor het eerst sinds tijden sprake van een gebalanceerd buitenlandbeleid dat niet uitging van alleen maar "zielige" Palestijnen.

Over en uit dus nu met Timmermans. Het Midden-Oostenbeleid wordt vanaf nu bepaald door Hassan Nasrallah,  Ismail Haniyeh en Mahmoud Ahmadinejad.

Nu had de VVD het buitenlandbeleid nog een ietwat naar zich toe kunnen trekken door Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op te eisen. Het boeide de VVD waarschijnlijk niet, deze post waarbij veel diplomatiek nodig is gaat naar Lilian Ploumen, dat is die mevrouw die ondiplomatiek de sheiding tussen kerk en staat ontscheidde door de eerste de beste activiste een kerkdienst te verstoren omdat mevrouw dat bliefde. Ploumen die dus zaken moet gaan doen met landen waar religie de leidraad is van de maatschappij. Gaat Ploumen dan bijvoorbeeld allerlei moskeediensten verstoren, omdat het niet past in het "progressieve" wereldbeeld van deze mevrouw?

De VVD heeft het buitenlandbeleid dus volledig in handen van de PvdA gelegd.  De VVD zal verklaren dat de minister-president een stevige vinger in de pap heeft wanneer het op dat gebied aankomt. Dat kan zijn, maar Rutte kennende lacht hij alle problemen weg en lacht hij Israël onder de bus ten faveure van een zooitje terroristen die Timmermans graag knuffelt. Het kan verkeren.
Timmermans met zijn "genuanceerde" boodschap