dinsdag 23 oktober 2012

De koopzondag: consumeren, niet consuminderen

Juichkreet in liberaal Nederland. De koopzondag wordt binnenkort per gemeente geregeld. 


Jippie hoor ik velen van u zeggen. Die velen ga ik nu schofferen door te stellen dat de koopzondag is uitgevonden voor de woonboulevardnederlander met zijn Ikeameubelen, zijn kiloknallers, plofkippen en zijn fantasieloze leven. 
Ik ben ernstig SP/SGP in mijn denken over de koopzondag. Niet vanuit religieuze redenen, of vanuit socialistische redenen, maar vanuit menselijke overwegingen.

Veel mensen beweren dat de winkelier zelf kan bepalen of hij open gaat of niet. Dat is maar gedeeltelijk waar. Als kleine zelfstandige heb je moeite genoeg het hoofd boven water te houden met het verruimen van de winkelsluitingswet wordt de beschikbare vrije tijd voor de kleine zelfstandige winkelier alleen maar kleiner. De groepsdruk, of sociale druk zal groot zijn de winkel op zondag te openen voor mensen die het niet aankunnen thuis te zitten om tijd te besteden aan hun gezin. Mensen kunnen zichzelf tegenwoordig niet meer zelf vermaken en eisen vermaakt te worden, vandaar de koopzondag.

Het veelgehoorde argument het is goed voor de economie is een ietwat achterhaalde stelling daar, naar het schijnt mensen tegenwoordig internet hebben en winkels 24/7 open zijn voor mensen die willen consumeren. Webwinkels groeien harder dan de traditionele winkel en geen koopzondag die dat kan verhelpen.

Een ander argument is dat winkelsluiting slecht is voor het toerisme, een ander onzinargument. Neem Duitsland, de grootste economie van Europa met veel toeristische steden. München bijvoorbeeld met anderhalf miljoen inwoners, groter dus dan Amsterdam, daar zijn de winkels net als in andere Duitse steden op zondag gewoon gesloten. Gaan er daarom minder toeristen naar Duitsland? Antwoord is: nee.

Een argument dat nauwelijks wordt besproken en waar zowel D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren geen oog voor hebben is, dat met de ruimere openstelling het consumeren wordt bevorderd. Vreemd, gezien de duurzame opstelling van de partijen. De gepropageerde duurzaamheid wordt dus opgeofferd voor het liberalisme van het oneindige consumeren.  Ik hoef u niet te vertellen dat de koopzondag een grotere CO2 uitstoot tot gevolg zal hebben, daar er meer mensen onderweg zijn, winkels meer elektriciteit zullen gebruiken enzovoort, denkt u er maar even over na en de vernietiging van onze planeet is weer een stapje dichterbij met dank aan de zogenaamde groene partijen, die dus minder groen zijn dan zij zeggen. 

Ik stel een radicale omslag voor in het denken van de verwende consument. Herstel de koopzondag rigoureus en plak daar vervolgens de autovrije zondag aan vast. 

Consuminderen is de weg voorwaarts.