donderdag 18 oktober 2012

Christelijke partijen op verlies

Het is een momentopname en het is geen exacte wetenschap, maar de tijd dat Christelijk Nederland de politiek domineerde is meer dan voorbij. Deze week verliezen zowel het CDA en de CU weer een virtuele zetel. De SGP staat standvastig op drie zetels.

Oké, het enige christelijke van het CDA is de "C" van de afkorting CDA,maar de teneur is duidelijk. Met een winst van twee zetels is de VVD dé nieuwe middenpartij geworden. Het zwalkende CDA is afgestraft, waarom de CU een zetel verliest is mij niet helemaal duidelijk, maar het kan zijn dat de vijfde zetel, die via de lijstverbinding met de SGP tot stand kwam, nu verdwenen is en het werkelijke zetelaantal van vier zetels naar voren is gekomen. Hulde dus voor de SGP die ondanks alle tegenstand de derde zetel vast weet te houden.

Dat GroenLinks verliest is geen verrassing. De partij gaat door een stormachtige periode waarbij het maar de vraag is, of zij deze periode ooit te boven zullen komen.

De komende coalitie tussen PvdA en VVD loopt geen averij op bij de Politieke Barometer, dit in tegenstelling tot de Hond. Paars- kan bij de barometer rekenen op  een meerderheid van 80 zetels, daar het bij de Hond huilen met de pet op is met 72 zetels.