donderdag 25 oktober 2012

Aanval op wapenfabriek in Soedan generale repetitie voor Iran?

Soedan roept het hardst dat de ontplofte wapenfabriek in Khartoem het werk is van de Israëlische luchtmacht. Die mogelijkheid is zeker aanwezig, daar er niets Soedanees in de wapenfabriek, maar puur Iranees. U leest het goed. De Iraniërs hebben een wapenfabriekin Soedan gebouwd met als enige doel om Irangezinde extremisten in Gaza van wapens te voorzien.

Tachtig mortiergranaten en raketten binnen 24 uur en meer dan 500 mortiergranaten en raketten dit jaar, afgeschoten vanuit Gaza op Israël, hebben de Israëliërs een duidelijk signaal afgegeven dat het aanvallen op het Israëlische grondgebied niet tolereert.

Het is echter een meervoudige waarschuwing. Het is een waarschuwing aan de extremisten in Gaza, een waarschuwing aan het wetteloze regime in Soedan en een waarschuwing aan Iran. De wapenfabriek ligt op 1900 km afstand van Israël, dat is verder dan de nucleaire installaties in Iran.
Volgens een Soedanese woordvoerder schakelde Israël eerst de radarinstallaties uit om vervolgens de wapenfabriek in duizenden stukken op te blazen.

Stel dat Israël verantwoordelijk is, de Israëlische regering onthoudt zich van commentaar, dan weet Iran nu dat Israël er in slaagt ongezien het luchtruim van Soedan binnen te dringen (waarbij het de luchtverdediging van Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië en Soedan om de tuin leidt) , de luchtverdediging uit te schakelen, het doel op te blazen en veilig terug te keren.

Volgens Soedan waren er 4 F16i Sufa, een F16 die dusdanig door Israël is gemodificeerd, dat het toestel in de verste verte niet meer op een F16 lijkt, betrokken bij de aanval.

Het kan ook zo zijn dat Soedan tracht een onvoorstelbare interne FUBAR te verdoezelen. Denk aan problemen in de fabriek zelf, of oppositie die de hand in de ontploffing heeft gehad.