vrijdag 21 september 2012

Politici zijn geen voetbaltrainers

Hulde voor GroenLinks, CDA en voor de PVV, hopelijk ook hulde voor de SP.


Laat je partijleider niet vallen voor de waan van de dag. Alle vier politieke partijen hebben verloren, alle vier wegens uiteenlopende oorzaken, toch is het niet verstandig om naar een snelle, korte termijnoplossing te zoeken door de "baas" te wisselen. Dat doet het leuk in de voetballerij waar de morrende achterban een gebouw bestormd, of een stadion sloopt, maar het heeft geen pas in het deftige politieke bedrijf, waar partijen en politici een voorbeeldfunctie hebben naar de maatschappij toe.

Het is wel tijd dat de SP van Emile Roemer zich herpakt en niet zo zuur wordt als het D66 van "winnaar" Alexander Pechtold. Mijn welgemeende advies aan Emile Roemer en de SP is: richt je weer op je sterke punten en blijf je verbeteren op de zwakke punten. 

Sterke punten zijn de huis- aan huisbezoeken en de basis in de Volkswijken. Die stemmen is de SP kwijtgeraakt aan de PvdA die sterker opereerde in de debatten. Daar is nog veel te winnen voor de SP. Emile Roemer zal meer beer moeten worden en minder knuffelbeer. 

Emile Roemer is de man die de SP groot wist te maken na het debacle onder Agnes Kant, die uitermate kundig was, maar te schel en niet uit de schaduw van Jan Marijnissen uitkwam.

Emile Roemer heeft alle potentie de SP alsnog tot grote hoogte te stuwen.  Stel dat er over twee jaar weer verkiezingen zijn, dan bestaat er een gerede mogelijkheid dat er een vlucht plaatsvindt  van teleurgestelde PvdA'ers richting SP. Met een Roemer nog steeds stevig aan het roer vinden mensen herkenning. 


Zowel voor GroenLinks, CDA als SP geldt dat het in de oppositie feller zal moeten optreden zonder zuur over te komen. Sap, Buma en Roemer doen er goed aan naar de debatstijl van Wilders en Rutte te kijken, zonder te kopiëren, maar wel van te leren. Dossierkennis met een gezonde scheut humor en toch scherp naar de ander toe. Altijd een winnende combinatie.

Laat de verliezers in ieder geval zitten. Maak van de politieke arena geen voetbalvereniging. Dat is het beroep en de mensen onwaardig