maandag 3 september 2012

In Nederland heerst de middelmaat, de zesjescultuur, het grote nietsHet dagblad Trouw deed onderzoek naar het rapportcijfer dat Nederlanders de lijsttrekkers toekennen. Het hoogste cijfer is voor de huidige premier Mark Rutte: 6,5. Diederik Samsom steeg van een dikke onvoldoende naar een rapportcijfer van 6,0.

Dat is het dan. De Nederlandse zesjescultuur ten voeten uit. De grote grijze middelmaat. Het: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Het drie keer niks. Wat een ellende, wat een armoede.


Het wordt er al vroeg ingestampt bij de gemiddelde Nederlander.  Steek niet je hoofd boven het maaiveld ander wordt het er afgeschoten. In een vlak land in Nederland heeft dat dus grote gevolgen. Nederland is door de verstikkende spruitjeslucht die zesjescultuur heet onkundig om grote visionaire leiders te creëren.

Een 6,5 voor de premier en een 6 voor een eventuele premiers kandidaat. Dat zijn de mensen die Nederland uit de crisis moeten helpen, dat zijn de mensen die risico's moeten durven nemen Nederland vooruit te helpen. Och arme Nederland. Met een zesjescultuur is het hangen en wurgen, met een zesjescultuur is 130 km, of een vuurwerkverbod een heet hangijzer in Nederland en in de Nederlandse politiek.  Met een zesjescultuur marcheert Nederland "gezellig" naar de afgrond. Het woord gezellig is een summum van de zesjescultuur. "Als het maar gezellig is", is belangrijker in Nederland dan iemand die durft op te staan en leiding durft te geven.  

Ik zie liever een Alexander Pechtold die durft op te staan tegen de Europa-sceptici en kritiek durft te hebben tegen de stroom in, dan de vele meelopende politici die ongepassioneerd de toon van de muziek meespelen die door de bevolking wordt geëist.

Leiderschap vereist dat je over een horizon durft heen te kijken en niet alleen tot de volgende verkiezingen, die tegenwoordig door de zesjescultuur om de twee jaar worden gehouden, hè Geert Wilders?

Leiderschap houdt in dat je impopulaire maatregelen durft te nemen met de kans te worden afgeschoten, maar met een grotere kans dat je het bij het juiste eind hebt en zal worden beloond.
Over je eigen schaduw springen is een exponent van de zesjescultuur. Zonder de zesjescultuur zou die pathetische term niet bestaan. 

Weg met de zes, ga voor de tien. Stijg boven de middelmaat uit. Maak van het grote niets het allesomvattende alles. Dat is de enige manier om Nederland uit de crisis te leiden.