woensdag 19 september 2012

Een mooi en stabiel tweepartijenkabinet

Lang leve de strategische stemmers - waarvan je maar moet afvragen of het strategische stemmers zijn, of stemmers die terugkeren naar het oude nest - deze stemmers hebben een stabiel tweepartijenkabinet een grote stap dichterbij gebracht en met de inbreng van de "rechtse" Wouter Bos en de recht-door-zee Wim Kamp kan er echt een goede basis gelegd worden voor Rutte-2 met Samsom als vicepremier en als minister van Binnenlandse Zaken.


Het tandem Rutte-Samsom heeft het in zich met innovatieve ideeën te komen om Nederland flink op weg- en uit de crisis te helpen. Belastingverhoging hoeft er niet een van te zijn, het inperken van belastingconstructies kan er wel een zijn om een evenwichtiger belastingstelsel te creëren waarin alle Nederlanders even veel, of weinig pijn voelen.

Het vereenvoudigen op korte termijn van het belastingstelsel met bijvoorbeeld een vlaktaks zorgt bijvoorbeeld ook voor duidelijkheid en een meer evenwichtige verdeling van de lasten.
Het grootste probleem waar de heren tegenaan lopen is het gedrocht zorg, maar het een Fortuynse aanpak van veel minder management, een toepasbare Balkenendenorm voor de topmanager, meer handen aan het bed en zorgverzekeraars die er zijn voor de mensen en niet voor de eindejaarsbonussen kunnen Rutte en Samsom een heel eind komen. Ideaal zal het nooit worden, maar dat geldt voor iedere mogelijk coalitie. De vraag is, of beide heren durven aan te pakken.

Dat durven aanpakken geldt voor meerdere terreinen.  Naar mijn bescheiden mening moet dat lukken, zoals ik al eerder heb geschreven barsten beide heren van het talent en de intelligentie om er iets moois van te maken.

Het gehuil van zuurrechts dat maar doorgaat over het actieverleden van Samsom, of van zuurlinks over de verkilling van Rutte duidt op angst in beide kampen dat er wel eens een regeerakkoord kan komen.  Mark Rutte zei ergens dat hij wil dat de formatie niet langer dan acht weken duurt. Ik help het hem hopen. Nederland kan niet te lang op zijn handen blijven zitten, de uitslag met een VVD-PvdA kabinet doet recht aan de wens van de kiezers, en niet alleen de strategische.

Een VVD-PvdA kabinet kan wel eens een kabinet worden van alle Nederlanders, bijna alle Nederlanders dan, de zure flanken daarvoor is het nooit goed, dus die kan je nooit tevreden houden.