donderdag 13 september 2012

De dag na de massale slachting van de avond daarvoor

GroenLinks: vernederd. PVV: klappen gekregen. CDA: met de grond gelijk gemaakt. SP: hetzelfde gebleven. D66: minder groei dan verwacht. PvdD: teleurstellend. CU: zelfde niveau.

SGP: morele winnaar. PvdA: the come back kid VVD: de teflonlaag is nog steeds in tact. 50+: in de Kamer.

Er ging een zucht van verlichting of verontwaardiging door Nederland bij de eerste en definitieve prognose. Veel mensen waren in verwarring toen bleek dat de PvdA en de VVD nek aan liepen met beiden 40 zetels. De rest van het veld verre achter zich latend.


Nederland ontplofte bijkans, naarmate de avond vorderde bleek dat de prognose redelijk stand wist te houden.

Het verlies van GroenLinks kwam zo hard aan bij Jolande Sap dat zij als een Nero de teloorgang van de PVV vierde terwijl haar eigen imperium ineenstortte. Een zure verliezer deze mevrouw met een partij die nu net zo groot is als de triomferende SGP.

Geert Wilders heeft heel wat te zelfrefelcteren de komende tijd. Opstappen is geen optie voor de grote PVV-voorman, want Wilders is de partij. Zonder Wilders geen PVV.  Agema is een goede tweede, maar daar blijft het dan ook bij. De rest bestaat uit jaknikkers en slippendragers.  Normaal gesproken zou bij zo een verlies de partijleider zijn conclusies trekken en zijn biezen pakken, maar nogmaals bij de PVV is dat een onmogelijkheid.

Ook bij de derde grote verliezer, het CDA zal het geen prettige dag zijn. De messen worden op de achtergrond al geslepen om Buma in de rug te steken, daar waar Peetoom de werkelijke dader is. het zal weer interessant worden om de ontwikkelingen bij het CDA te volgen.

Op de onderstaande kaartjes is goed te zien hoe groot de ravage is in het politieke landschap. De kleuren geven aan welke partij de meeste stemmen heeft gekregen in een bepaald kiesdistrict.
In 2010 waren de kleuren geel (CDA) en grijs (PVV) ruimschoots vertegenwoordigt, in 2012 echter zijn zij nauwelijks terug te vinden:
2010

2012

2010 in cijfers
2012 in cijfers