zaterdag 8 september 2012

De briljante campagnestrategie van Samsom

Omgekeerde psychologie, dat is wat de uitermate slimme Diederik Samsom doet.  Weinigen begrijpen waar hij mee bezig is. De hele campagne is de PvdA met Samsom bezig zichzelf in de markt te zetten als het redelijke alternatief voor de lachende Rutte en de knuffelbeer Roemer. De strategie werkt, waarbij de PvdA de SP en de VVD in verwarring achterlaat, omdat beide partijen geen antwoord hebben op het redelijke alternatief Samsom. 


Vrijdag las ik ergens dat de opkomst van Samsom niet te voorzien was. De uitspraak werd gedaan door een VVD-Kamerlid. Het geeft maar weer eens aan dat de VVD nog steeds met campagne 1.0 bezig is, waar de PvdA de concurrentie verre achter zich laat door met campagne 2.0 bezig te zijn. Het wegzetten van de premier qui rit als niet eerlijk was een briljant vondst. Rutte werd in de verdediging gedrukt en moest zijn leugen over de zorg en plein publiek rectificeren. Dreun uitgedeeld aan het voormalige lachebekje van de VVD. 

In de strategie van de PvdA word Samsom neergezet als het redelijk alternatief. Het straatvechten wordt overgelaten aan andere PvdA-coryfeeën waar bij andere partijen de lijsttrekkers het straatvechten voor de rekening nemen. Voorbeeld van de PvdA-strategie is Lodewijk Asscher die op de achtergrond subtiel de VVD aan de PVV koppelt met de uitspraak dat de VVD links makkelijk uitsluit, maar de PVV buiten beschouwing laat. Niet geheel waar, maar een subtiele verwijzing naar het drama van gedoog-1.

Samsom wordt met deze strategie uit de wind gehouden en kan doorgaan met zichzelf weg te zetten als de denker des vaderlands. De uitspraak van Samsom in de Volkskrant van zaterdag is dan ook een briljante:  'Het doel is Nederland verder helpen, niet de verkiezingen te winnen' en deze:  'Stoere taal creëert teleurstelling. Zeggen dat we nooit meer een cent aan Griekenland geven, terwijl je weet dat dat niet waar te maken is. Dit is geen tijd om zoete broodjes te bakken bij de kiezer.'

Briljant, omdat Samsom zich distantieert van de kibbelende kinderen Rutte en Roemer, briljant omdat Samsom laat zien dat hij boven de partijen staat, briljant omdat rechts het probeert te spinnen als een stemadvies op een andere partij. Degenen die het laatste beweren hebben geen idee hoe slim de uitspraken van Samsom zijn. Het is de omgekeerde psychologie pur sang. 

Het is campagne 2.0. De PvdA krijgt met deze strategie de sympathie van de Nederlandse bevolking, omdat het weet dat Nederland het zat is in 10 jaar 5 keer de gang naar de stembus te maken.
Samsom creëert het gevoel van saamhorigheid en inclusief, waar andere partijen met het haantjesgedrag aansturen op uitsluiten en exclusief.

De campagnestrategie van de Samsom is 21e eeuw door over het oplossen van problemen te praten waar andere partijen blijven hangen in de tactiek van de 20e eeuw door op verschillen te hameren.
Ik hoop bijna op winst voor de PvdA met Samsom. Laat hem zijn ideeën maar waarmaken en uitwerken. Het moet eerlijker zegt de PvdA-voorman, hij heeft waarschijnlijk na 12 september vier jaar de tijd zijn belofte waar te maken.