woensdag 5 september 2012

D66 verliest momentum. PvdA floreert

Het is een beetje het CDA verhaal voor D66. Klein, maar potentieel invloedrijk. Zoals al weken eerder beschreven is D66 de mogelijke spil in het komende kabinet. D66 kan straks bepalen of het links, of rechtsom gaat. Toch zal D66 moeten oppassen dat het met de stormachtige opkomst van de PvdA niet teveel potentiële kiezers kwijtraakt. In bijna alle peilingen verliest D66 momentum.  Alexander Pechtold moet dan ook flink aan de bak om winst en daardoor invloed zeker te stellen. De sociaaldemocraten van Samsom doen het werkelijk uitstekend. Dat heeft de PvdA te danken aan een voortreffelijk opereren van hun voorman tijdens alle debatten. Het geeft maar weer eens duidelijk aan dat mensen op mensen stemmen en niet meer op partijen.  Van zwaar verlies in de peilingen naar neutraal nu bij de Stemming en de Hond. Kudo's voor Samsom.

Arme SP, van het populairste kind in de politieke klas naar de politieke sjemiel. Nog steeds een forse winst ten opzichte van de verkiezingen in 2010. Maar Premier Roemer kan de SP wel vergeten.

Bij de PVV lijkt de rek er al een tijdje uit. Wilders zijn boodschap komt niet meer over en eigenlijk is niemand meer geïnteresseerd in de holle frasen en de lege oneliners van de leider van minder dan anderhalf miljoen. 

Voor het eerst is er een driepartijen coalitie mogelijk Zowel bij de Hond als bij de Stemming.
CDA-PvdA-VVD hebben respectievelijk76 en 79 zetels bij eerdergenoemde peilers. Wanneer D66 de ingeslagen weg naar beneden aanhoudt is het weer oppositie voor de partij de zo graag wil regeren.