donderdag 16 augustus 2012

Wordt de tweestrijd VVD-SP nu nog een keer een meerstrijd?


Dat de verkiezingsstrijd een strijd wordt tussen Roemer en Rutte kan niet als een verrassing komen, wat echter wel verrassend is, is de relatieve stilte bij andere politieke partijen.

Met minder dan drie weken voor de boeg zou je verwachten dat het peloton aan politieke partijen vol de aanval zou inzetten tegen de koplopers Roemer en Rutte. Niet is minder waar. Het achtervolgende peloton werkt niet samen en is tam, of geïntimideerd door de voorsprong van de VVD en SP. Om het Nederlandse electoraat te overtuigen wat anders te stemmen dan de grote twee, moeten de andere partijen toch echt vol aan de bak. Er is voldoende ammunitie aanwezig. De afwezigheid van het duo R&R bij het onderwijsdebat, de werkloosheid en de uitspraak van Roemer inzake het door Europa bepaalde begrotingstekort van 3%.


Het laatste is wat tricky om aan te vallen, omdat Europa door een groot deel van Nederland wordt gehaat.
Minder dan vier weken dus. Wie neemt het initiatief het spotlicht van Roemer en Rutte weg te nemen?
 Samsom lijkt een ietwat aangeslagen door de winst van de SP.

 Wilders is vooralsnog in geen velden of wegen te bekennen en zal met een betere strategie moeten komen dan de holle oneliners waar hij in grossiert. 

Buma kan een goede kandidaat zijn de VVD en de SP aan te pakken, de vraag is of Buma dat durft. Het is niet echt des CDA's om groots de tegenstanders als bijvoorbeeld leugenaars weg te zetten. 

Pechtold kan het zeker maar moet oppassen niet als een verwende kleuter over t komen.  Met een goede mediastrategie kan Alexander Pechtold de luis in pels worden van zowel Rutte als Roemer.

Arie Slob is tot dusver onzichtbaar, dat is jammer daar Slob een scherp politiek inzicht heeft.

Kees van der Staaij heeft hetzelfde euvel als Slob, scherp maar politiek onzichtbaar. 

Marianne Thieme is een slimme mevrouw, maar heeft als groot nadeel dat zij een verhaal niet coherent kan brengen.  Esther Ouwehand kan dat wel, maar Thieme geeft zaken niet graag uit handen.

Jolande Sap is uitgeteld en alles wat zij doet heeft een averechtse werking. Jammer van een groot politiek talent.

Rutte heeft de premiersbonus en Roemer heeft de knuffelfactor. Wie o wie van de overige partijen heeft het charisma. het lef en de persoonlijkheid van de tweestrijd een echte meerstrijd te maken?