woensdag 15 augustus 2012

Wordt Boxmeer Roemers Waterloo?


De vakantie is nauwelijks afgelopen en de eerste electorale mokerslag is uitgedeeld. Deze keer een peiling van NPS-NIPO waaruit blijkt dat het electoraat weer volop in beweging is.
Grootste verschillen zijn te noteren bij de SP, de PvdA en de PVV. Alle drie socialistische partijen die in dezelfde electorale vijver vissen. De SP verliest, de PVV verliest en de PvdA wint. Dat de PVV verliest is geen verrassing, de partij weigert met de achterban te communiceren. Twitter is voor de PVV een monoloog en geen dialoog, waar andere Tweede Kamerleden vaak zelf antwoord geven op een vraag, of een kwestie blijft het bij de PVV-sekte altijd doodstil, waarmee de PVV aangeeft de aanhang niet echt serieus te nemen. 

De SP verliest drie zetels bij de peiling. De PvdA profiteert van het SP-zetelverlies. Dinsdagschreef ik al over de socialistische broederstrijd en de moeite die de PvdA heeft de SP te bestrijden. Als een donderslag bij heldere hemel heeft de SP zelf echter ammunitie aangereikt in de vorm van voormalig wethouder Roemer.  Dat Roemer en cijfers niet samengaan bleek al in een van de vele Eurodebatten die het afgelopen parlementaire jaar gevoerd zijn.  Roemer wist zich niet staande te houden en met de drukpersen uitspraak werd hij door bijna de gehele Tweede Kamer weggehoond.  

Met het wethouder-Roemer-in-Boxmeer verhaal heeft de PvdA goud in handen. Roemer was wethouder financiën te Boxmeer van 2002 tot 2006. In 2004 had Roemer er een dusdanige puinhoopvan gemaakt dat de Provincie Noord-Brabant Boxmeer onder curatele stelde. Onder curatele wist de gemeente de rode cijfers in 2006 om te buigen in zwarte cijfers.

Stel je nu eens voor dat premier Roemer hetzelfde geintje flikt met Nederland. Boxmeer op nationale schaal zeg maar, dan komt Nederland onder curatele van de Wereldbank? Een horrorscenario waar de PvdA en andere partijen op kunnen kapitaliseren. 

De weg naar het Torentje is nog vier weken lang. Boxmeer kan Roemers Waterloo worden.