dinsdag 28 augustus 2012

Wilders gokt op, maar zal verliezen met zijn heilige gordijnbonus


Geert Wilders zegt niemand uit te sluiten bij de volgende verkiezingen en ook de optie gedogen is voor de PVV-voorman een reële optie. Verder verwacht Wilders dat de PVV groter zal worden dan de peilingen aangeven. 
Geert Wilders kiest voor de underdog positie. Niets mis mee, maar deze keer is het heel goed mogelijk dat Wilders aan wensdenken doet om de volgende redenen:


1. Wilders is vergeten dat een groot deel van zijn achterban is overgelopen naar de SP. Veel mensen willen geassocieerd worden met de winnende club. Het voetbal is daar een groot voorbeeld van.  Wordt club X kampioen, dan zijn er velen die "altijd die club gesteund hebben" en zijn de seizoenskaarten voor het nieuwe seizoen snel uitverkocht. Hetzelfde principe geldt voor politieke partijen. Iets met massapsychologie, of massahysterie zo u wilt. 

2. Wilders is vergeten dat bij Statenverkiezingen de peilingen Wilders meer zetels toebedeelde dan dat hij in werkelijkheid kreeg. Het uiteindelijke resultaat was de unieke positie van de SGP, met 1 lid in de Eerste Kamer vertegenwoordigt die als een Romeinse keizer de duim omhoog of omlaag kon bewegen voor een meerderheid op links of op rechts. De PVV-kiezer verdomde het simpelweg te gaan stemmen en bleef lekker thuis. 

Wil Wilders gebruik maken van zijn heilige gordijnbonus, dan doet hij er goed aan vanaf vandaag tot en met 12 september er iedere dag bij zijn achterban erop te hameren vooral te gaan stemmen en niet met een krat bier op de bank te hangen. 

Verder mag Wilders hopen en bidden dat Roemer flinke uitglijders gaat maken. De kans daarop is nihil en de SP gaat ervan uit dat dit niet zal gebeuren. Sterker nog, de SP is zo vol zelfvertrouwen dat de voormalige SP-voorman Marijnissen tegenover NU.nl zich als volgt uitsprak:

"Wilders kan niet van zichzelf zeggen dat hij de gevierde jongen op verjaardagen is, de zuurpruim. Verder heeft meneer Wilders totaal geen historisch besef, laat staan historische kennis. Hij zet zich  nu af tegen de EU, maar was als buitenlandman van de VVD groot voorstander."
"Ten tijde van de invoering van de euro heb ik hem niet gehoord. Wij waren tegen, hij voor. Ook heeft de SP al midden jaren tachtig via folders gewaarschuwd voor de problemen rondom de integratie van gastarbeiders in volkswijken. Toen liep meneer Wilders nog in de korte broek."

Auw. Voor de SP is Wilders dus al afgeschreven. De SP moet ervoor waken dat het niet te arrogant gaat overkomen. Nederlanders hebben daar een broertje dood aan en geven Wilders de mogelijkheid de come back kid uit Venlo te worden, maar tot die tijd blijft het wensdenken dat de PVV als grootse winnaar uit de bus zal komen, of dat de PVV een rol zal spelen in de kabinetsformatie. Rest de oppositie.