maandag 13 augustus 2012

Vrede is voor bange mensen


Vrede is een staat van wensdenken en alleen weggelegd voor de naïevelingen onder ons die met graagte wegkijken voor geweld en denken dat je de wereld kunt regeren met praten en onderhandelen.

Si vis pacem, para bellum beweerde Plato reeds in 347 voor Christus.  Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog. Een stelling die nog steeds tot op de dag van vandaag geldt, behalve in Nederland waar defensie volledig kapot wordt bezuinigd. Mocht de feces de ventilator raken dan kijken Nederlanders hoopvol naar de andere kant van de plas voor hulp, diezelfde helpers worden dan vervolgens weggezet als imperialisten. Een beetje dankbaarheid is de Nederlander vreemd.

Een gebied waar Plato nog steeds school maakt is het Midden-Oosten en dan voornamelijk Israël dat zich staande moet houden in een Vogelaarwijk plus.
Dat heeft niets met de Palestijnen te maken of met de Palestijnse kwestie maar alles met het gegeven dat radicale groepen Israël niet willen op grondgebied dat ooit toebehoorde aan de islam.  Een vervelende waarheid die vaak over het hoofd wordt gezien bij het debat. De Palestijnen worden door diezelfde groeperingen keer op keer misbruikt voor hun eigen politiek/religieuze agenda.

Iran is zo een land. Radicale geestelijken regeren het land, onderdrukken de eigen bevolking , geven hulp aan schurkenstaat Syrië om hem in het zadel te houden in de strijd tegen Israël en steunen groeperingen als Hamas die in het handvest heeft staan dat Israël geen recht heeft te bestaan. Dat Iran wil graag nucleair. Om de situatie verder te compliceren is Iran een sjiitische staat  en zijn de Arabische landen in het Midden-Oosten oever het algemeen soennitisch. Saoedi-Arabië en Egypte hebben al aangekondigd zelf nucleaire wapens te willen ontwikkelen wanneer Iran nucleair gaat. Dat verlangen naar nucleaire wapens is nooit uigesproken over het nucleaire Israël. Een feitje dat voor het gemak altijd uit het oog wordt verloren.
Iran met zijn regering van gecalculeerde fanatici heeft meerdere malen aangekondigd Israël als tumor te beschouwen dat verwijderd dient te worden.  Wanneer ik in Jeruzalem zou wonen zou ik daar niet blij van worden, dat geldt ook als ik in Tel Aviv of Haifa zou wonen.

Israël bereidt zich dan ook, terecht, voor op oorlog. Het thuisfrontcommando heeft een SMS-melding getest dat de aangeslotenen meldt waar een raket zal inslaan. Iron Dome wordt nu in het noorden van Israël getest om een raketten van Hezbollah tegen te houden (Hezbollah dat op commando van Iran in actie zal komen bij een Israëlische verdedigingsaanval op de Iraanse nucleaire installaties). De Israëlische centrale bank legt geldreserves aan om de economische klap op te vangen in tijden van oorlog.  Frankrijk bereidt zich voor op massale evacuatie van zijn ingezetenen in Israël. De Israëlische media heeft zijn berichtgeving geïntensiveerd over een mogelijke Israëlische aanval, zelfs het links leunende Haaretz denkt nu dat Iran naar een bom toewerkt.

Israël bereidt zich dan ook voor oorlog en probeert paradoxaal met de maatregelen de vrede te bewaren. Israël voert de druk op, speciaal op Obama om meer te doen om Iran te bewegen het nucleaire programma te staken. Obama kan zich vlak voor de verkiezingen geen oorlog veroorloven en zal druk op Israël uitoefenen om zich van een aanval te onthouden.  De druk die Israël uitvoert kan worden gezien als tegendruk, maar maak niet de fout te denken dat Israël nooit aan zou vallen. Wanneer de Israëlische regering het idee heeft dat er geen vooruitgang wordt geboekt bij het streven Iran nucleairvrij te houden en merkt dat Iran alle afspraken de laars lapt, dan zullen er binnen no-time Israëlische F15's, F16's en drones het Iraanse luchtruim binnen dringen om het probleem aan te pakken en te neutraliseren.  

Generaal George S Patton begreep het belang van Si vis pacem, para bellum, alleen hij verwoordde het iets anders:

The time to take counsel of your fears is before you make an important battle decision. That's the time to listen to every fear you can imagine! When you have collected all the facts and fears and made your decision, turn off all your fears and go ahead!