woensdag 29 augustus 2012

Rutte zet propagandamachine aan


Mark Rutte heeft zijn propagandamachine aangezwengeld en waarschuwt voor een "links blok" van SP, PvdA en GroenLinks. Deze partijen zijn volgens Rutte nu al bezig samen te werken. Rutte belooft plechtig deze "samenwerking" niet te gaan steunen na de komende verkiezingen, vervolgens zegt Rutte in een adem dat het niet sjiek is om nu al over coalities te praten. Uhm ja...


Ja, het is waar dat de SP, PvdA en GroenLinks een lijstverbinding hebben gesloten zodat de mogelijkheid groter wordt een restzetel binnen te slepen. De SGP en de Christenunie hebben echter ook een lijstverbinding gesloten. Geen woord van de grote liberale bangmaker over de christelijke lijstverbinding.

Rutte heeft een punt wanneer hij zegt dat de SP de geldpersen zal laten draaien en dat daarmee de pensioenen en spaartegoeden in gevaar komen. Geldpersen aan =  inflatie = geldontwaarding,  1-2-3'tje. Rutte heeft echter ongelijk door Nederland bang te maken met de grote samenwerking op links. 

Deze grote samenwerking mislukte spectaculair in de Brakke Grond in 2011. De grote linkse toenadering kreeg de titel mee van:  "Een ander Nederland".  Het bleef echter bij de Brakke grond en een ander Nederland, bleef hetzelfde Nederland. De verschillen op links zijn domweg te groot. Neem het heikele punt Europa. Daar waar GroenLinks Nederland in de uitverkoop wil doen, is het voor de SP over my dead body en voor de PvdA bespreekbaar.  Dat is maar een onderwerp waar de partijen groots van elkaar verschillen.

Het is campagnetijd dus alles is mogelijk, dus ook de VVD-propaganda over linkse samenwerking. Deze propaganda is echter zo doorzichtig en ingegeven door David Cameron dat het een pathetische vorm van beïnvloeding wordt. Goede propaganda is subtiel en laat mensen twijfelen, of plant een gedachte in de hersenen. Slechte propaganda, zoals die van de VVD daar lachen mensen om en kan een boemerangeffect hebben.