dinsdag 14 augustus 2012

PVV: Eigen haard is goud waard


In een ver verleden had Nederland ooit eens een overheid die de belangen van haar burger hoog achtte.  Er was respect voor gezag en het schuim der aarde wist wie er uiteindelijk de baas was op straat. Sinds decennia is dat al omgekeerd. Tegen politieagenten kan je bijna alles zeggen wat j wilt, want er is vast wel een rechter die het goedkeurt uit het oog van mensenrechten, of vrijheid van meningsuiting. Al met al heeft het grauw het voor het zeggen op straat en de politie speelt een bijrol, of is bezig met snelheidscontroles.  Handhaven van gezag is geen eerste prioriteit meer, de staatskas moet gevuld worden. Ik heb te doen met de ambtenaren in functie.

Het was tot voor kort gemeengoed, dat het rapaille je huis kon leeghalen zonder dat u, als eigenaar hen een strobreed in de weg kon leggen. Het tuig had tenslotte geen puppie gehad in een ver verleden en de maatschappij heeft verward gemaakt. Al met al werd de draaideurcrimineel geboren. Een burger die het in zijn hoofd haalde een inbreker met een vinger aan te raken kon door diezelfde inbreker worden aangeklaagd en worden gearresteerd. Terwijl de lowlife al weer op straat liep, zat de eerbare burger, die zijn spullen wilde verdedigen nog vast en kreeg te maken de arm der wet. Het was en is een omgekeerde wereld. 

Onder Rutte 1 kwam in die omgekeerde wereld eindelijk een kentering. Burgers kregen meer speling een  inbreker tegen te houden zonder dat zij werden aangemerkt als verdachte. Deze gang van zaken ligt echter niet vast in een wet. Lillian Helder van de PVV wil daar verandering inbrengen.
Helder geeft aan in NU.nl:

"Een burger mag lijf, eerbaarheid en goed verdedigen. Dat is een hele ouderwetse tekst uit een wetsartikel uit de negentiende eeuw dat geldt voor echte uitzonderingen. De wet is uit een tijd waarin de overheid de burger beschermde en de overheid daar ook toe in staat was", zegt Helder. "We weten allemaal dat dat nu niet meer zo is."
Helder benadrukt dat je iemand niet mag doorschieten in het gebruik van geweld tegen bijvoorbeeld inbrekers.
"Wij zeggen natuurlijk niet: pak een knuppel en sla iemand het licht uit de ogen. Maar op dit moment moet je als verdediger aantonen dat je niet bent doorgeschoten. Dat is de omgekeerde wereld. Een inbreker moet eerst maar eens uitleggen wat hij in het huis van een ander deed."

Eindelijk gerechtigheid. Lilian Helder komt met een initiatiefwet waarin de bewijslast voor noodweer wordt omgedraaid. Niet het slachtoffer moet gaan uitleggen waarom hij de dief zijn huis uitsloeg, maar de crimineel mag fijntjes gaan vertellen waarom hij op die locatie aanwezig was met een erfstuk in zijn handen dat niet aan hem toebehoorde. Goed plan dus van Helder, eentje die brede steun in de Kamer verdient.