zaterdag 18 augustus 2012

Nederlandse peilers van God los


Peilingen zijn palingen is een oud Haagsche wijsheid. Toch staren veel politieke partijen zich blind op de virtuele zetels. Ik heb al vaker aangegeven dat peilingen de emotie aangeeft die op dat moment in Nederland heerst, maar zelfs die tendens wordt door de Nederlandse peilers om zeep geholpen.
Neem de laatste peilingen. De VVD wint, de VVD verliest. De SP wint, de SP verliest. De verschillen binnen de verschillende peilingen is ook abominabel en volledig ongeloofwaardig. Neem de peiling van de stemming en de peiling van de Politieke Barometer. De SP krijgt van de stemming 39 zetels tegenover 29 zetels bij de Barometer, met een kiesdeler van pak hem beet 60.000 stemmen is het verschil 600.000 stemmen.  Een niet te verklaren verschil, dat moge duidelijk zijn.


Een ding is zo zo klaar als een klontje. De strijd gaat tussen de VVD en de SP, de andere partijen spelen tweede partitie en mogen mooi zitten wezen, maar daar houdt het dan ook wel mee op.
To Roemer or to Rutte that's the question. Er valt in ieder geval weer wat te kiezen op 12 september. De populistische socialisten van Roemer of de fopliberalen van de VVD. 
Ps. Daarna wordt het gewoonweg weer ouderwets polderen. Same old, same old.