zondag 26 augustus 2012

Hoe belangrijk is het lijsttrekkersdebat van zondag?


Belangrijk, maar waarschijnlijk niet doorslaggevend, of Rutte of Roemer moeten ergens verschrikkelijk de mist ingaan. Het is nog steeds schandalig dat beide heren (en Wilders) het NOS-debat links lieten liggen, gevalletje minachting richting het electoraat. Samsom deed het daar uitstekend en dat verklaart de zetel verlies bij de SP en de winst van de PvdA van twee zetels bij de peiling van Maurice de Hond. Winst dus voor de lijsttrekker van de PvdA die het beter deed dan Sap en Pechtold. Niet verwonderlijk, daar eerder genoemden vaak niet verder komen dat de riedel die zij uit hun hoofd hebben geleerd.


Het lijsttrekkersdebat van zondag is dus zeker van belang, maar niet meer doorslaggevend. Toch is er voor de PvdA wel winst te halen. De PvdA moet - en de VVD en de SP keihard aanvallen.
De aanval op de VVD is al ingezet met een leesbaar artikel op de PvdA-sitemet de titel:

Rutte kletst er weer ‘fact free’ op los

Enige kerncitaten wil ik u niet onthouden:

De congrestoespraak van Rutte gehoord? Nee, dan hebt u niets gemist. Het was allemaal zo plat, zo oppervlakkig, zo goedkoop, zo premier-onwaardig dat je er eigenlijk niet op moet reageren. Maar twee jaar geleden bleek ook al dat Rutte wegkwam met ‘fact free’ paniekverhalen
Waar ‘socialisten’ aan de macht zijn, oreert Rutte, kachelt de welvaart achteruit. Ga je Griekenland achterna, wordt er potverteerd, ambitie gestraft, de vrijheid geknecht en uiteindelijk wordt iedereen even arm. Je zou denken dat hij het over Noord-Korea heeft, maar hij bedoelt heus ook de sociaaldemocratie.....

Wat een klinkklare onzin. Griekenland achterna? Het was een rechtse regering die daar de cijfers vervalste. Economische rampspoed? Nederland hoort tot de tien rijkste landen van de wereld en de Partij van de Arbeid heeft sinds de Tweede Wereldoorlog in de helft van de kabinetten gezeten.
Potverteren? NRC Handelsblad heeft onlangs nog haarfijn op een rijtje gezet dat de begrotingstekorten onder PvdA-bewind lager dan gemiddeld zijn. Geen wonder trouwens met mensen als Drees, Hofstra, Duisenberg, Kok en Bos.

Het zou mooi zijn wanneer Samsom Rutte over een en ander door zou kunnen zagen bij het lijsttrekkersdebat. Rutte is een sterke debater, dat kan een  mooi gevecht geworden tussen beide heren.
Roemer is de slechtste debater van vanavond en moet het voornamelijk hebben van de hoge knuffelfactor die hij uitstraalt. Volgens Maurice de Hond is de achterban de SP laag opgeleid, die houden niet van moeilijke debatten, maar voornamelijk van simpele oneliners en een sympathieke uitstraling van de lijsttrekker.

Samsom kan dus voornamelijk scoren bij de hoger opgeleide SP'er. Roemer zal degene zijn die het zwaar te verduren zal krijgen tijdens het lijsttrekkersdebat.  Zijn over my dead body uitspraak die hij vervolgens nuanceerde en later weer niet toont aan dat Roemer onzeker wordt wanneer hij onder druk wordt gezet. Daar ligt dus de kans voor Samsom. Kan Samsom zondagavond genoeg overtuigen om een deel van het Nederlandse electoraat op 12 september strategisch voor de PvdA te kiezen?
Het lijsttrekkersdebat is wel degelijk van belang, maar de tijd is kort en de tijd zal het leren.