dinsdag 28 augustus 2012

Gestuntel Roemer helpt Samsom aan zetels


BAM! Het lijsttrekkersdebat van zondag heeft er voor de SP flink ingehakt. Samsom heerste soeverein en Roemer bevestigde het leuk te doen in de oppositie, maar niet klaar te zijn voor het grote werk als minister-president.
Roemer komt gewoonweg keihard tekort wanneer het aankomt op het debatteren op het scherpst van de snede. Onder de maat, gewogen en te licht bevonden en te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Dat is de opsomming voor Roemer die graag Nederland wil regeren.


Het gestuntel van Roemer kost de SP dan ook vier virtuele zetels in de eerste peiling van NPS-NIPO na het lijsttrekkersdebat.  De PvdA van Diederik Samsom profiteert met een winst van drie zetels. Samsom was professioneel en kwam als de meest volwassen deelnemer over. Vriend en vijand was het daar over eens. Rutte deed het ook niet slecht, dat resulteert in een stijging van drie virtuele zetels, waarmee de VVD bij NPS-NIPO de grootste blijft. 

De vraag is nu, of de negatieve lijn voor de SP zal doorzetten ten faveure van de positieve lijn voor de PvdA. Volgens Diederik Samsom wel. Samsom ziet als wiskundige een stijgende lijn voor de PvdA naar 31 zetels op 12 september. Het is voor Samsom te hopen dat er nog vele debatten zullen volgen, de stuntelende Roemer is het beste dat de PvdA kan overkomen.

Mocht de SP nog enkele zetels aan de PvdA kwijtraken dan is er zelfs kans op een drie partijen kabinet van CDA-PvdA-VVD. Staat nu op 73 zetels. De positie van D66-voorman Pechtold verzwakt dus bij een zwakkere Roemer. Een politieke oxymoron.
De cijfers: