zaterdag 18 augustus 2012

Dient voetbal een maatschappelijk belang?


Volgens de voetbalclubs in ieder geval wel, zij wijzen erop dat er miljoenen mensen genieten van de wekelijkse pot voetbal. Of dat genoeg reden is voetbalclubs constant de hand boven het hoofd te houden is echter een tweede.  Demissionair minister Schippers slaat dan ook de spijker op de kop door te stellen dat voetbalclubs de eigen broek moeten ophouden. Schippers deed deze uitspraak naar aanleiding van de schuld van Utrecht door FC Utrecht met belastinggeld te redden. De gemeente Utrecht bleef met een restschuld zitten van 14 miljoen euro. Tel uit je winst.


Waarom moeten belastingbetalers voor clubs betalen die handen vol geld uitgeven aan salarissen voor spelers maar wel iedere keer bij een gemeente aankloppen voor de nieuwbouw van een stadion? Ook de inzet van politie mag wat mij betreft bij  de clubs worden neergelegd. Het zogenaamde maatschappelijke belang is niet veel meer dan een prehistorische stammenstrijd waar de stammen elkaar in de vorm van sommige fans wekelijks bestrijden. 

De voetbalclubs weigeren de rotte appel uit hun midden weg te nemen, dus mogen zij daar de rekening voor betalen en niet de gemiddelde belastingbetaler, die het zelf moeilijk genoeg heeft het hoofd boven water te houden.

Voetbal is commercie met sponsorcontracten, verkoop van clubgerelateerde artikelen en televisierechten. Hoe durven profclubs nog aan te kloppen bij de gemeente voor steun?  En hoe durven gemeenten dat gemeenschapsgeld toe te zeggen?

Stel dat iedere ondernemer die failliet dreigt te gaan naar de gemeente stapt om geld te ontvangen, dan is de gemeente zelf binnen no time failliet.

Laat het Nederlandse profvoetbal maar weer teruggaan naar de wortels, dat is voetbal en niet de verspilling van gemeenschapsgeld.  Terug naar de jeugdopleiding en het laten doorstromen van jeugdspelers in plaats van dure spelers uit het buitenland te halen.  Een pot voetbal waar de fans zich met de spelers kunnen identificeren.  Wanneer ik erover nadenk is het misschien nog een beter idee om het profvoetbal af te schaffen. Amateurvoetbal  is uiteindelijk het pure voetbal dat wel een maatschappelijk belang dient.  Weg met de overbetaalde profvoetballers en lang leve het amateurvoetbal.