woensdag 15 augustus 2012

De zelfverzekerde arrogantie van Roemer en Rutte

Dinsdag was het eerste lijsttrekkersdebat. Georganiseerd door het Utrechtsch Studenten Corps met als onderwerp: het hoger onderwijs. Een onderwerp dat iedere lijsttrekker aan het hart zou moeten liggen. Helaas. Roemer, Rutte en Wilders lieten het afweten. Roemer stond ergens tomatenijsjes uit te delen, Rutte was iets demissionairs aan het doen en Wilders? Geen idee.

 
Degene die wel aanwezig waren: Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Diederik Samsom, Jolande Sap en Arie Slob. Jammer dat Marianne Thieme en Cees van der Staaij niet uitgenodigd waren, maar dat is onderdeel van de Hollandsche debatziekte. Het stelselmatig negeren van de kleinere partijen is slecht voor het democratische debat.
Het is stuitend, dat zowel Rutte als Roemer verstek lieten gaan. Het getuigt van een arrogantie die wat mij betreft afgestraft mag worden. Onderwijs is een van de belangrijke peilers van de samenleving en de toekomst van ieder land. Investeren in onderwijs is een garantie voor de toekomst. Rutte en Roemer tonen dedain door verstek te laten gaan bij het debat. Als twee grootste virtuele partijen hadden juist de VVD en SP aanwezig moeten zijn, hoe marginaal zo eerste debat ook lijkt. Rutte, Roemer en Wilders wekken nu de schijn op dat alleen grote debatten met veel camera's voor hen belangrijk zijn, daarmee tonen zij hun middelvinger aan diegenen die het onderwijsdebat georganiseerd hebben. Een slechte beurt dus voor een demissionair premier die zegt er te zijn voor alle Nederlander, een voormalig gedoger die beweert dat Henk en Ingrid belangrijk voor hem zijn en voor de grote socialist die wil verbinden en niet uitsluiten. Door te schitteren in afwezigheid hebben de drie heren zichzelf uitgesloten. Voor de aanwezigen is dat voer voor de komende debatten waarin zij de dilettanten hun mediageilheid voor de voeten kan werpen en hen kan beschuldigen niet geïnteresseerd te zijn in Onderwijs.
Rutte en Roemer denken dus met een zelfverzekerde arrogantie de kleine debatten te kunnen negeren, om te schitteren in de grote debatten. Een foute beslissing die hen hopelijk duur komt te staan.