dinsdag 14 augustus 2012

De socialistische broederstrijd, een fascinerend schouwspel


Wanneer politiek emotie is, dan heeft de PvdA een groot probleem en zal het geen kiezers weghalen bij de SP.

Politiek is naast emotie ook lijsttrekkers. De lijsttrekker is de stemmentrekker. Mensen kiezen over het algemeen mensen en geen verkiezingsprogramma's. Roemer heeft in deze de strijd dan ook al gewonnen van Samsom. Roemer komt over als de schrijf maar naar Mona van de politiek, waar Samsom overkomt als een kille rekenmachine. 

Of de SP uiteindelijk minder zal winnen dan meerdere peilingen doen vermoeden zal grotendeels afhangen van de komende debatten. De grote vraag zal zijn, of Samsom Roemer hard durft aan te pakken met de kans  onsympathiek over te komen en de huidige bodem in zetelaantal verder uit te diepen. 
Diederik Samsom zit in een lastig parket. Hoe leg je socialisme uit aan een socialistische achterban die het op kernpunten oneens met je bent. 

Roemer verkoopt gouden bergen zonder daar dekking tegenover te stellen. Gouden bergen verkopen is makkelijk volgens het Roemer-concept, want je zet de drukpers aan en het gratis geld zal rijkelijk vloeien. Iedereen even arm als resultaat dat verzwijgt Emile Roemer voor het gemak, daar kan Samsom dus misschien scoren, met de nadruk op misschien, omdat niemand in Nederland de boodschap wil aanhoren dat inleveren met een achteruitgang in de levensstandaard een reële optie is. Een harde boodschap dus, die op zijn zachtst gezegd niet echt populair is. 

Samsom scoort ook niet echt met Europa. Roemer heeft wat betreft de winst mee. Eurosceptisch scoort in Nederland en terecht. 

Een ding dat Samsom kan redden is de lange termijn, daar liggen zeker winstkansen voor de PvdA. Stel dat de SP gaat regeren, dan doet de PvdA er verstandig aan de oppositie te kiezen zodat het kan wijzen naar de SP wanneer zij verkiezingsbelofte op verkiezingsbelofte moet breken om Nederland drijvende te houden. Luctor et Emergo voor de SP.  

Een ander punt is, dat de PvdA kan regeren met CDA, VVD en D66. Dan kan de PvdA regeringsverantwoordelijkheid claimen en de broodnodige hervormingen doorvoeren.
Maar stel je nu eens voor dat de SP zich uitermate flexibel opstelt en een kabinetsperiode met succes kan uitzitten, dan is de broederstrijd een broedermoord op de PvdA geworden die dan volledig overbodig is geworden.  Het socialisme is dood, lang leve het socialisme. 

We leven in interessante tijden.