zondag 12 augustus 2012

D66 en de PvdA geven campagneaftrap met een aanval op CDA en VVD

Zowel PvdA en D66 zijn de campagne begonnen met een aanval op CDA en VVD . De afrekening op de gedoogconstructie is begonnen. Beide partijen noemen de PVV wel maar in een bijrol. De angst voor Wilders en zijn PVV lijkt voorbij. De gevestigde partijen VVD en CDA daarentegen moeten het ontgelden. 


Je kan het zowel D66 als de PvdA niet kwalijk nemen dat zij de VVD en het CDA onder vuur nemen. Daar  waar D66 stagneert in de peilingen, is het met de PvdA virtueel nog steeds slecht gesteld. Het CDA daarentegen lijkt uit het dal op te kruipen en de VVD stabiliseert op dit moment rond 32 zetels en gaat nek aan nek met de SP. Samsom zal zich dan ook flink links laten horen om de weggelopen kiezers bij de SP weg te halen.  Het linkse electoraat is flink in beweging met veel zwevende kiezers. Hun stem kan zowel naar de SP, de PvdA en in mindere mate naar GroenLinks gaan. Diederik Samsom is zich daar terdege van bewust en zet daarom (nog) niet de aanval in op de SP, maar op de voormalige regeringspartijen. Een verstandige keuze, wanneer blijkt dat deze strategie niet werkt kan Samsom makkelijk zijn pijlen op de SP richten, hoewel een aanval op een breder front beter is naar mijn idee.  De PvdA heeft deze verkiezingen niets te verliezen gezien de impopulariteit waarmee het mee te maken heeft.


De stagnatie van D66 zal Pechtold niet kunnen bekoren. Zijn pro-Europa boodschap zet geen zoden aan de Dijk, zelfs onder een deel van het D66-smaldeel klinken kritische geluiden door over het te Europositieve geluid van D66. D66 heeft wat meer Nederland nodig. Pechtold hoopt dat de linkerflank van de VVD vatbaar is voor zijn kritiek dat de VVD met de PVV heeft samengewerkt. Een onzalige strategie, Een groot deel van Nederland is PVV- en Wildersmoe en wil het hebben over de economie en hoe de crisis af te wenden. Oplossingen dus, geen aanvalletjes zonder diepgang.  Het zal interessant worden te zien welke strategie D66 nu precies gaat volgen. Het radicale midden klinkt leuk, maar kan snel veranderen in het ridicule midden wanneer de boodschap niet overkomt en de winst die Pechtold nu boekt zal slinken.

De verrassing van de komende verkiezingen bestaan naar mijn idee uit twee punten. Het eerste punt is een kleinere winst voor Roemer en daardoor een grotere winst voor Samsom. Het tweede punt is: de come back kid Buma van het CDA, er is sprake van een licht herstel al is het nog te vroeg om daar allerlei conclusies aan te verbinden. Een ding is zeker het worden interessante weken zo voor 12 september.