maandag 20 augustus 2012

“Conflicten bestrijd je met democratie, soms met het leger, maar vooral met onderwijs”


Bovenstaande kop is een uitspraak van de toespraak van Diederik Samsom op Lowlands.
Een complete boodschap in een zin. Geen populistisch "kopvoddengebral" maar een uitspraak met diepgang en met passie. Deze oneliner van Samsom is er een om in te lijsten. 

Conflicten bestrijd je met democratie, soms met het leger, maar vooral met onderwijs

Ik herhaal hem graag. De subtitel van deze blog is: Zij die lezen zullen leren, zij die leren zullen lezen

Onderwijs dus. Een hoeksteen van de beschaving. Met goed onderwijs neem je vooroordelen weg, met goed onderwijs creëer je andere inzichten, met goed onderwijs reduceer je problemen, met goed onderwijs schep je vrede.

Het is dan ook van belang dat onderwijzers worden beoordeeld op hun lesgeven en worden beloond bij goede resultaten, dat houdt namelijk in dat zij hun publiek weten te boeien en weten vast te houden . De grootste talenten van Nederland zouden eigenlijk de volgende generaties les moeten geven.  Het salaris voor leraren mag wat mij betreft flink worden verhoogd.

De jeugd heeft de toekomst is een gezegde dat je niet al te vaak meer hoort. Over het algemeen komt de jeugd te negatief in het nieuws door een minderheid die een meerderheid weet te stigmatiseren. De media speelt hier ook een rol in, want goed nieuws verkoopt niet en positief nieuws al helemaal niet. Een gemiste kans van mediaans Nederland die als "excuus" gebruikt, dat zij "nieuws" moeten melden. Mee eens, maar nieuws heeft twee gezichten en het prettige gezicht komt gewoonweg te weinig aan bod. Een onbalans dus.

Ik hoop voor de Nederland, dat Diederik Samsom zijn perfecte oneliner zal omzetten in daden en dat Samsom deze boodschap keer op keer blijft herhalen.

Democratie, Defensie, Didactiek. Een 3d concept waar Nederland de 21e eeuw mee in kan gaan. Mede mogelijk gemaakt door Diederik Samsom. Waarvan akte en waarvoor hulde.