zaterdag 2 juni 2012

SP de mist in met naamsverandering

foto: Historisch Nieuwsblad
Wanneer je een sterk merk hebt is het zaak de merknaam niet halverwege je meest succesvolle periode te veranderen. Toch denkt men daar bij de SP anders over.
Volgens Harry van Bommel denkt de SP erover na haar naam te wijzigen van Socialistische Partij in Sociale Partij. Waarom? Met zo een naamswijziging wordt de SP de linkervleugel van de PvdA, als dat de bedoeling is prima, maar wanneer de SP zich wil onderscheiden van diezelfde PvdA is de SP prima zoals hij is.

De SP-voorman Emile Roemer meldde dat er op 12 september weer wat te kiezen is. Dat klopt, maar met een naamswijziging halverwege de race zullen kiezers het gevoel krijgen dat er juist minder te kiezen valt.

De motivatie van de SP is de negatieve connotatie met het woord "socialisme".
Er wordt met regelmaat een link gelegd met het Maoïsme, of Marxisme-Leninisme, dat klopt, daar doe ik zelf ook met plezier aan mee, maar de SP maakt de denkfout dat het verloochenen van het verleden de toekomst positief zal bepalen. Bij iedere partij wordt een associatie gelegd.
PvdA = Grachtengordel
VVD = Grootkapitaal
D66 =  Weg met ons
GroenLinks =  terroristische margepartij
enzovoort

De SP doet er naar mijn idee beter aan het socialisme als geuzenterm aan te nemen en met trots te dragen. Tenslotte is de SP een socialistische partij, draag dat dan ook uit. De zetelwinst van nu zit hem juist in de authenticiteit van de SP. Een naamsverandering van de partij om zichzelf meer regeringsfähig te maken zal averechts werken.