vrijdag 1 juni 2012

Lawfare Wilders wordt door politici niet begrepen

Onvoorstelbaar dat na zoveel jaar er vele Nederlandse politici zijn die Geert Wilders tot op de dag van vandaag niet begrijpen. Dat zegt iets over het strategisch analytisch niveau dat deze politici ontberen. Een zorg voor Nederland als geheel lijkt mij.

Na het verloren kort geding van Geert Wilders dat hij aanspande tegen de demissionaire regering onder leiding van Mark Rutte vlogen de de overwinningskreten van zijn tegenspelers over het internet. Termen als "trias politica" spanden de kroon kort gevolgd door het "vertrouwen in de rechtsstaat". De frustratie gegoten in tweets door Nederlandse politici spatte van het scherm. Wat deze politici 1.0 niet willen, of kunnen begrijpen is dat Geert Wilders politicus 2.5 is. Wilders is zijn tijd ver vooruit in strategisch denken, daar waar andere politici zich door gebrek aan capaciteit alleen richten op de korte termijn, meer kunnen deze lieden niet behappen, is Geert Wilders tegelijkertijd bezig op meerdere niveaus. Niet altijd even chique, maar wel onvoorstelbaar effectief.

Het kort geding was een staaltje strategisch denken van Wilders. De PVV-voorman introduceert Lawfare (uitleg hier) in het Nederlandse politieke landschap en zijn opponenten claimen een Pyrrusoverwinning, hoe dom kun je zijn als claimende opponent.


Hoe strategisch slim Wilders bezig is, blijkt uit zijn uitspraak na het verloren kort geding:
Wilders benadrukte tijdens de behandeling dat hij niet als politicus het kort geding had aangespannen, maar als burger die voor andere verontruste Nederlanders opkomt.
Eerst de hoofdelijke stemming inzake het ESM-debat en vervolgens de introductie van Lawfare binnen de Nederlandse politiek waarbij Wilders zijn emotie verbindt met die van een overgroot deel van de Nederlanders. Briljante strategie. Wilders zijn trucendoos is nog niet leeg heb ik het idee. Daar waar andere partijen nog bezig zijn hun campagne voor te bereiden is Geert Wilders, met voorsprong, aan de campagne begonnen en zet hij de toon voor de verkiezingscampagne. De VVD en de PvdA kunnen doen of hun neus bloed en proberen de ESM buiten 12 september te houden, maar het zal Europa zijn dat de klok slaat.

Griekenland, Spanje, de Euro, de dicterende EU en daarmee Geert Wilders zijn de ingrediënten voor de verkiezingsuitslag, het is handig wanneer andere partijen dat eens gaan inzien. De Christenunie van Arie Slob is een partij die dat reeds inziet en navenant handelt. De SGP, SP, OBP en PvdD snappen ook waar het om gaat. De rest van de partijen schijnen niet in de gaten te hebben wat het gevoel op "de straat" is. Door dit gebrek aan empatisch vermogen zal hun achterstand op de inlevende partijen alleen maar vergroten.

We leven in interessante tijden.