donderdag 3 mei 2012

Yair Lapid's partij Yesh Atid (er is een toekomst) is nu officieel

Foto: I4U
De partij van Lapid wil verandering. Op meerdere vlakken. Een kleinere overheid, meer prioriteit voor scholing, huisvesting en gezondheidszorg. Het verbeteren van de economische situatie voor de middenklasse Dienstplicht voor iedereen. En het integreren van de Harediem en de Arabieren in de beroepsbevolking. De partij beloofde ook om corruptie en armoede te bestrijden.

Met betrekking tot de Israëlisch-Palestijnse conflict, Lapid's partij zei dat het zou streven naar een vredesakkoord op basis van de twee staten voor twee volkeren, inclusief landruil zodat de grote nederzettingenblokken op de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische soevereiniteit blijven en de veiligheid van Israël gewaarborgd.


Om dienstplichtontduikers aan te pakken heeft Lapid een plan ontwikkeld, met een overgangsperiode van vijf jaar, waarin wordt geregeld dat na de overgangsperiode iedere 18 jarige dienst moet nemen, of vervangende dienstplicht moet vervullen.

Het aantal rekruten dat nodig is wordt bepaald aan de hand van de behoeften IDF. Gevechtstroepen en logistieke troepen dienen drie jaar, andere soldaten dienen twee jaar. Soldaten die drie jaar dienen ontvangen vanaf hun tweede jaar in de IDF het minimumloon. Soldaten die gediend hebben komen aan het van hun diensttijd automatisch in aanmerking voor een plaats aan een universiteit.

Totaalweigeraars zullen niet in aanmerking komen voor een studiebeurs, of voor sociale huurwoningen, echter ze komen wel in aanmerking voor bijstand.