vrijdag 25 mei 2012

Waarom de heilige plaatsen onder Israëlische bestuur moeten blijven

Islamisten en andere religies gaan niet goed samen. In Afghanistan werden eeuwenoude Boeddhabeelden in 2005 vernietigd door de Taliban. In 2005 werden na terugtrekking van Israël uit Gaza de synagoges als eerste met de grond gelijk gemaakt door Palestijnse barbaren.

Ook kerken zijn niet heilig in de Arabische wereld. In Irak en Egypte zijn kerken niet heilig en zijn regelmatig het doelwit van islamistische aanvallen.

In 2002 verschansten 13 Palestijnse terroristen zich in de geboortekerk. De terroristen kwamen uit Fatah, Hamas en de Islamitische Jihad na een beleg van 39 dagen werden de terroristen door Europese landen opgenomen. Een Franciscaanse geestelijke nam waar dat tijdens het beleg (Israël weigerde de kerk te bestormen)  voorwerpen uit de kerk werden gestolen. Heilige voorwerpen en kandelaren waarvan de terroristen dachten dat zij van goud waren verdwenen en bijbels werden verscheurd en gebruikt als toiletpapier. Na de overgave van de terroristen betrad het Israëlische leger op verzoek van de geestelijken de kerk en vond 40 soorten explosieven die onschadelijk gemaakt moesten worden.

De Palestijnse terroristen toonden geen enkel respect voor een van de heiligste plaatsen van het Christendom.


Het is een gegeven dat de Waqf (het islamitische orgaan dat de Tempelberg beheert) de Tempelberg afgraaft om ondergrondse moskeeën en andere structuren te bouwen. Bij deze afgravingen wordt de verwijderde grond gedumpt. Deze grond wordt dus niet door archeologen onderzocht. Zoals u weet was de Tempelberg het thuis van de eerste en tweede Joodse tempel, ver voordat de moskeeën werden gebouwd. De Waqf doet er dus alles aan de tempelberg te ontjoodsen.

Tussen 1948 en 1967 zijn er meerdere voorbeelde te noemen hoe Jordanië de Joodse heilige plaatsen ontheiligde. De Hurvasynagoge is een bekend voorbeeld. Deze grote synagoge in de oude stad werd door Jordanië in 1948 met de grond gelijk gemaakt. Ook andere synagogen en Joodse hogescholen werden vernietigd. Grafstenen van de eeuwenoude Joodse begraafplaats op de Olijfberg werden gebruikt als wegenbouwmateriaal en al om latrines te bouwen.

De laatste ontheiliging vond afgelopen week plaats. Ten zuidwesten van Jericho staat een van de oudste synagogen ter wereld. Het dateert uit 70 voor Christus. Wandelaars ontdekten deze week dat er mozaïeken uit de synagoge zijn gesloopt en graffiti is gespoten. De Palestijnen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van dit Joodse gebedshuis. Het is de zoveelste keer dat de Palestijnen Joodse gebedshuizen en heiligdommen weigeren te beschermen, dit in tegenstelling tot Israël dat er alles aan doet om alle heiligdommen te beschermen en vrijheid van Godsdienst hoog in het vaandel heeft staan.

1948

Joodse grafstenen gebruikt als vloer voor Jordaanse latrine

2005 Gaza, de vernietiging van synagoges2012 de ontheiliging in Jericho