vrijdag 11 mei 2012

Vijftig Indiase Bnei Menashe families emigreren naar Israël

Deze zomer zullen 50 Joodse families uit India emigreren naar Israël.

De 250 afstammelingen van de Bnei Menashe uit Noordoost-India worden in augustus in Israël verwacht. Later in het jaar zullen deze 250 worden gevolgd door een andere groep.

De nieuwe immigranten zullen zich vestigen in  Galilea. Het is de eerste keer in vijf jaar dat een grote groep Joden uit India naar Israël emigreert.

Initiatiefnemer van de actie is van de organisatie "Shavei Israël". Het helpt de nakomelingen van de verstrooide stammen van Israël om hun Joodse wortels te herontdekken en naar Israël emigreren.


De stam van Manasse is meer dan 2700 jaar geleden werden verbannen uit Israël door de Assyriërs.
De "Bnei Menashe" (Hebreeuws voor kinderen Menasses) vestigden zich na een lange omgang tijdelijk in China en uiteindelijk in het noordoosten van India, tot aan de grens met Birma en Bangladesh.

Er wonen nog circa 7.200 Indische Joden. Ondanks de duizenden jaren van ballingschap hebben zij de Joodse gebruiken en rituelen aangehouden. Het hoofd van de organisatie "Shavei Israël" Michael Freund, beschreef de terugkeer van deze stam als een wonder van bijbelse proporties die door de Hebreeuwse profeten voorspeld zijn in de Bijbel.

Tamir Bate een van de eerste Bnei Menashe (2006) in de IDF