zondag 6 mei 2012

Verkiezingen 2012. Peiling: Kunduzgenossen op verlies

Na de euforie, de kater. Ok, laat ik eerlijk blijven. Het is nog vroeg dag, maar zowel de politieke Barometer als de Hond geeft een neergaande trend aan voor de Kunduzgenossen. Aan VVD-zijde kan het zijn, ja ik ben voorzichtig, dat de rechtervleugel niet blij is met het gesloten wandelgangenakkoord nu blijkt dat het CPB het akkoord niet kan doorrekenen.

Er is ook een verlies te zien bij de Christenunie. Daar kan men een slecht gevoel over hebben gehouden aan de 400 euro eigen bijdrage in de zorg.

Het is nog vroeg dag om deze tendens permanent te verklaren. Gisteren las ik ergens op twitter dat deze coalitie de coalitie is van de hoogopgeleiden. Dat klinkt in eerste instantie als een pré. Elite is in mijn boek geen vies woord. Elite is nodig om een land te besturen. Waar ik wel een hekel aan heb is de arrogantie van de macht. Dat is wat ik deze coalitie verwijt.


Deze arrogantie is voornamelijk zichtbaar bij de VVD, GroenLinks en D66. Het CDA en de CU houden zich veel meer op de achtergrond. Deze confessionele partijen zijn daarmee meer integer dan hun seculiere kameraden. In de komende weken/maanden zal blijken of het gevoel van euforie bij de Kunduzgenossen zal blijven, of dat de realiteitszin van deze ongemakkelijke coalitie dit gevoel zal overnemen.