zaterdag 26 mei 2012

Verkiezingen 2012: peiling Synovate 25 mei

Aangezien ik  zondag een deel van de dag niet aanwezig ben, hierbij mijn gedachten over de peiling van Synovate die weinig schommelingen lieten zien, dat was enigszins verrassend na het ESM-debat en de negatieve stemming in Nederland.

Het worden wonderlijke verkiezingen. Kunduz werd gepresenteerd als absolute noodzaak in verband met het landsbelang, maar er zijn nu al partijen die afstand nemen van het akkoord dat zij zelf gesloten hebben. GroenLinks is een van die partijen, de andere partij is de VVD. Stef Blok liet weten ongelukkig te zijn met een akkoord waar diezelfde VVD verschrikkelijk blij mee was. De ongeloofwaardigheid van de VVD stijgt met dag. Een VVD-premier die op zijn wekelijkse persconferentie weigert te antwoorden op de Nederlandse onvrede over het ESM-akkoord dat door de Kamer gejast is, daarmee vervreemdt Rutte zich als premier van de kiezer. De VVD hoopt dat in de komende maanden het electoraat het constante gedraai van de VVD inzake Europa zal vergeten, door Wilders en de meerdere hoofdelijke stemmingen zal daar echter weinig van terecht komen.


De VVD zakt een zetel in de peiling van Synovate, de PVV wint echter niet en verliest een zetel volgens Synovate, dat was aanleiding voor veel woede van de PVV-aanhang op twitter die verwacht hadden dat de PVV als een raket in de peilingen zou stijgen.

Veel mensen vergeten dat een merendeel van Nederland niet geïnteresseerd was in het ESM-debat. Het zijn korte weken met veel vrije dagen en politiek is dan wel het onderwerp van gesprek bij de hardcore politiekwatchers, maar een groot deel van Nederlands zal het aan de bips roesten.

Een tweede punt is, dat de campagne nu eindelijk echt begonnen is. Het verantwoordingsdebat, dat volgde op het ESM-debat was daarom ook interessanter, daar daar alle partijen in campagne-modus schoten. Het wordt een hete zomer deze zomer voor alle politici en vrijwilligers. Het is aan het electoraat om op 12 september het Eurofiele kaf van het Eurokritische koren te scheiden. Mocht u partijen tegenkomen, welke dan ook. Betreed hen met respect en stel de vragen die u wilt stellen. Verdiep u in de materie en bekijk een probleem uit meerdere invalshoeken.