woensdag 2 mei 2012

Verkiezingen 2012: peiling de Hond vs peiling TNS

Ik weet het, het zijn maar peilingen en dat klopt, het zijn ook maar peilingen. Er is nu eenmaal een verschil wat mensen denken te gaan stemmen en wat zij daadwerkelijk stemmen. Dat heeft te maken met een gevoel van loyaliteit aan een partij, de zogenaamde gordijntjesbonus en het feit dat Nederlanders over het algemeen toch conservatief stemmen. Voor een partijlid van de SP, of van de PvdA zijn de verschillen tussen beide partijen groot, voor de gemiddelde socialistische kiezer zijn de partijen inwisselbaar. Dat geldt ook in meer of mindere mate voor het CDA en de VVD, De PVV en de VVD en de SP en de PVV. De Kunduzcoalitie laat meer weer eens zien dat Nederland een poldercultuur heeft al zoeken her en der wat stemmers partijen die iets extremer, of duidelijker de punten naar voren brengen.

Peilingen zijn zeker niet zaligmakend, maar geeft wel de stemming in het land aan. Interessant ook dat de achterban van verliezende partijen in een peiling te allen tijde zal roepen dat het een hoax is, maar diezelfde achterban bij winst plotseling doodstil is.


In Nederland zijn er twee grote bureaus de peilen. De Hond en TNS-NPO. Hieronder vindt u de respectievelijke peilingen van 27 april (de Hond) en 1 mei (TNS-NPO) er zijn wat verschillen, maar niet wereldschokkend.