zondag 13 mei 2012

Peiling de Hond linkser dan Peiling Politieke Barometer

Met peilingen praat ik het liefst niet over het aantal zetels maar liever over de trend in Nederland.

De trend in Nederland is duidelijk. Kunduz is uit. Ja nu al. Na een hele korte euforie die landsbelang heet, staan de kiezers nu weer met beide benen op de grond, zij zien dat Kunduz hen geen goed zal doen, dat rekenen Kunduz niet gegeven is en dat het wandelgangenakkoord hen bedondert.

Het is voornamelijk de VVD die de klappen krijgt. Terecht, daar de 180 draai naar socialisme de rechter flank van de VVD niet zal bekoren. De oppositiepartijen zitten daarom in een riante positie die hen veel winst kan opleveren op 12 september.Wanneer u het onderstaande staatje bekijkt is er op dit moment volgens de peilingen alleen een coalitie mogelijk van extremer links dan de Kunduzgenossen. Dit Horror-1 bestaat uit CU-D66-GL-PvdA-SP-PvdD. Een coalitie die de eindstreep zeker niet zal halen, maar dit Horror-1 staat zowel bij de Hond als bij de Barometer op winst. Alle andere combinaties kunnen op geen meerderheid rekenen.

Interessant zijn echter wel de verschillen tussen de Hond en de Politieke Barometer. Kijkt u eens naar CDA-PVV-VVD-SGP bij de PB 70 zetels, maar bij de Hond 66.  Een verschil van 4 zetels. Nu is dat wel te verklaren. De gegevenspoel waar de Hond zijn inlichtingen verzamelt is linkser dan de Politieke Barometer. Maurice de Hond gebruikt internetrespondenten voor zijn uitslagen van Peil.nl. Het is een gegeven dat links veel actiever is op het net dat rechts dat in minder activistisch en daardoor luier is op het net. De gegevens van Maurice kan je Maurice niet aanrekenen, maar de luie rechtse kiezer die het allemaal wel gesneden vindt.

Ps. Uw premier vandaag heet Premier Roemer. De SP is in de peiling van Hond de grootste partij.