dinsdag 22 mei 2012

Overgrote meerderheid van Nederland is tegen het ESM

Driekwart van Nederland stemt tegen overdracht van soevereiniteit aan Brussel. Toch is een meerderheid van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en D66 voor het schenden van de Nederlandse Grondwet. De argumenten van de voorstanders is zoals gewoonlijk geworteld in de arrogantie die de collaborerende voorstanders eigen is, tegenstanders worden weggezet als "dom", "schreeuwers" of "niet ter zake kundig". De voorstanders zullen vanavond in het debat termen als "landsbelang", "vooruitgang",c"Europese solidariteit" en "de crisis dicteert" niet schuwen.

Het vooraanstaande Financieel Dagblad meldt vandaag:

Tijdens het hoogtepunt van de eurocrisis hebben premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën eind vorig jaar het Nederlands veto op het nieuwe noodfonds ESM weggegeven. De Tweede Kamer moet daar deze week over beslissen, maar CDA en VVD stemden in december al stilletjes in met het inleveren van het veto. Een principieel onjuiste keus.
De lichten zullen wel weer uitgaan en oorlog in het vooruitzicht gesteld, Het zijn vertrouwde tactieken van de Eurofiele partijen om Nederlanders monddood te maken.  Niet meer en genoeg. Ik vertrouw erop dat de ESM-verzetspartijen vanavond haarscherp het ESM zullen fileren tot wat het is. Een fonds zonder begin en zonder einde en zonder democratische middelen om het te controleren. Verder verwacht ik van de Tweede Kamer dat er hoofdelijk wordt gestemd, dit in het kader van de broodnodige transparantie.

De PvdD en de ChristenUnie hebben beiden een uitleg van het ESM op hun pagina staan:
http://www.christenunie.nl/k/nl/n8447/news/view/518246/363763/Het-noodfonds-ESM-nader-toegelicht.html