dinsdag 15 mei 2012

O ja, vandaag is Nakba, iets met catastrofe voor Palestijnen

Vandaag herdenken de Palestijnen massaal roestige sleuteldag. Dat is de dag dat een miljardtriljard roestige sleutels van niet bestaande huizen in Israël aan de wereld worden getoond vergezeld met rellen tegen Israëlische veiligheidstroepen.

Interessant gegeven die Nakba (catastrofe dus). In het kort: in 1948 werd het verdelingsplan voor Israël massaal door de Arabieren verworpen. We motten die Joden niet, die gaan zwemmen, was de Arabische teneur. En zo overtuigd dat het zou lukken riepen de Arabische leiders de Arabieren in toekomstig oorlogsgebied op niet in de weg te lopen en op vakantie te gaan, of te kamperen. Een paar weken en de oorlog zou zo voorbij zijn, de Joden vertrokken en de vakantiegangers konden weer terug naar huis. Dat was de algemene lijn die door de Arabische wereld werd gepropageerd en die door het gros van de Arabieren voor waarheid werd aangenomen.

Mohammed en Fatima namen Ahmed en Tahirah onder de arm en vertrokken een paar weken naar elders. Die paar weken werden een eeuwigheid omdat de Arabieren niet hadden gerekend op de koppigheid van de Joden die het verdeelplan wel hadden aanvaard en die niet over zich heen lieten lopen. Bloedige strijd met doden aan beide kanten resulteerde erin dat de Arabieren klop kregen waar ze tot de dag van vandaag nog steeds niet overheen zijn.


Nu doet zich een interessant fenomeen voor. Je zou denken dat de in het pak genaaide Arabieren hun woede zouden botvieren op diegenen die met veel bombarie valse beloftes verkondigden. Het was een agitpropfail van de eerste orde. Zevenhonderdduizend Palestijnen op de vlucht naar aanleiding van geruchten en angst veroorzaakt door medepalestijnen en Arabische leiders. Maar zoals gewoonlijk in de Arabische wereld moet het woord zelfkritiek nog steeds een keer worden geschreven en uitgevonden. Zevenhonderdduizend gevluchte Joden namen de plaats is van zevenhonderdduizend gevluchte Palestijnen. You snooze you loose.

Vandaag liet dan ook geen Palestijns protest zien tegen de landen die de Palestijnen hebben voorgelogen. Het is same old same old. Israël is de vijand en daar moet dus tegen geprotesteerd en gereld worden. Tachtig gewonden vandaag las ik in naam van een aan zichzelf te wijten catastrofe, Ze zullen het nooit leren.