dinsdag 8 mei 2012

Netanyahu pleegt politieke coup

Niets is onmogelijk. In Israël hebben Netanyahu en Mofaz voor een politieke aardbeving gezorgd. Mofaz, de man die nooit een coalitie met Likoed zou vormen heeft afgelopen nacht plaats genomen in de coalitie van Netanyahu.

Deze mededeling werd gedaan vlak voordat de Knesset zou stemmen over het ontbinden van de regering om op die manier ruimte te creëren voor vervroegde verkiezingen die op 4 september plaats zouden vinden.

Niet meer dus. Met het toetreden van Kadima heeft de nieuwe coalitie een meerderheid van 94 zetels in de Knesset, dat 120 zetels telt.

De onverwachte ontwikkeling zal veel invloed hebben op een breed scala van wetgeving en besluitvorming.


Ten eerste is Iran weer in beeld, met de geruchten van nieuwe verkiezingen was het bijna onmogelijk voor Netanyahu geweest om snel in de kwestie Iran te handelen. Met een coalitie van bijna nationale eenheid zal de besluitvorming een stuk soepeler verlopen. Wanneer de onderhandelingen van de P5+1 met Iran mislukt, bestaat er een goede mogelijkheid dat Israël rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen Iran aanvalt.

Ten tweede is er de Tal-wetgeving die ervoor zorg droeg dat de ultraorthodoxen naar een religieuze universiteit konden gaan zonder dienst te hoeven nemen in de IDF, of vervangende dienstplicht moesten doen. De wetgeving was illegaal verklaard door Hooggerechtshof. Nieuwe wetgeving kon echter op grote tegenstand rekenen van Shas, maar met de toetreding van Kadima is Shas binnen de coalitie geen doorslaggevende factor meer, dus nieuwe wetgeving die regelt dat iedereen dienst moet nemen kan nu versneld worden aangenomen.

Ten derde is de rechtervleugel van Likoed buitenspel gezet. De ontruiming van de nederzetting Ulpana die nu gepland is op 1 juli aanstaande kan dan ook gewoon doorgang vinden. Er was protest aangetekend tegen het besluit van het hooggerechtshof, maar het antwoord van Netanyhu op een petitie van partijgenoot Miriam Regev was tekenend:
At the Likud party meeting, which began around 2 A.M.on Tuesday at the Knesset, most of the MKs welcomed Netanyahu with applause. They were relieved. At the discussion, MK Miri Regev suggested that the response to the High Court's ruling, effectively forcing the state to clear five houses at the Ulpana Hill West Bank outpost by July 1, Israel must assert its sovereignty on all the settlements.

Netanyahu looked at her wearily, and said: "Miri, but we postponed the elections."

Machiavelli zou tevreden in zijn handen wrijven bij het staaltje real-politiek tentoongespreid door Netanyahu. Avoadah en Yesh Atid op een zijspoor gezet. Zijn eigen minister-presidentschap verlengt tot 2018. Petje af.