vrijdag 4 mei 2012

Netanyahu kan lachend vervroegde verkiezingen uitschrijven

Zoals u misschien wel begrepen hebt gaat Israël naar alle waarschijnlijkheid vervroegd naar de stembus. Een jaar te vroeg. Vier september wordt veelvuldig genoemd als verkiezingsdatum.

Verkiezingen zijn nodig omdat de coalitie van Netanyahu onder druk staat door de komende verandering in de Tal-wetgeving. Dat is de wetgeving die de uitsluitsel van ultra-orthodoxen regelt. Veel Israëliërs zijn die voorkeurspositie zat, maar Netanyahu in een coalitie met Shas schijnt niet bij machte te zijn de wetgeving te veranderen ook al heeft het Israëlische hooggerechtshof de wetgeving illegaal verklaard.


De grote vraag is dan ook of er een coalitie kan worden gevormd met niet-religieuze partijen. Het antwoord daarom is: Ja. Natuurlijk zegt Mofaz (Kadima) op dit moment dat hij niet met Netanyahu in een coalitie zal stappen, maar gezien de peilingen heeft Kadima niet veel te willen. Shelly Yachimovich, fractievoorzitter van Avodah (arbeid) heeft al aangeven wel mee te willen regeren en il verwacht dat Yair Lapid (Yesh Atid) het voorbeeld van Avodah zal volgen. Ehud Barak is op dit moment de grote verliezer. Hij stapte uit Avodah, begon zijn eigen partij (Haatzmaut (onafhankelijk)) en behaalt nu 0 zetels.

Wanneer Netanyhu tot overeenstemming kan komen met "Abeid", "Israel ons land" en "Er is een toekomst" dan kan hij een coalitie vormen met 72 zetels. De Knesset heeft 120 zetels, een ruime meerderheid. Mofaz is niet nodig voor een Israëlisch paars plus.

Peiling 3 mei, tussen haakjes het huidige zetelaantal.


31 [27] Likud
18 [08] Labor
12 [15] Yisrael Beitenu
11 [--] Yesh Atid (Lapid)
11 [28] Kadima
08 [11] Shas
06 [05] Yahadut Hatorah/UTJ
05 [03] Meretz
04 [04] National Union
04 [03] Jewish Home
10 [11] Hadash, Ra’am-Ta’al and Balad
00 [05] Independence